Επιστημονικά Υπεύθυνος: Γιώργος Γουρνάς, MD, ECP.


Εκπαιδευτές: Γιώργος Γουρνάς, Μίνα Πολέμη-Τοδούλου, Διονύσης Σακκάς,  Κυριακή Πολυχρόνη

Διάρκεια: 2 έτη, 64 εβδομαδιαίες συναντήσεις


εναλλακτικά

Μηνιαίο Συστημικό Σκέπτεσθαι: σε μηνιαίες συναντήσεις Παρασκευές (19:30-22:00)  & Σάββατα (09:30-14:30)

Διάρκεια: 2 έτη

Εκπαιδευτές: Δήμητρα Κοττορού,  Σοφία Αθανασιάδου, Γιώργος Ασημογιώργος, Ειρήνη Τοδούλου

Για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022: εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση (διαδικτυακά) & 3 δια ζώσης συναντήσεις (εφόσον είναι εφικτό)
Το ΑΚΜΑ έχοντας προσαρμόσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας,  το  εκπαιδευτικό  και του θεραπευτικό του έργο, έχει σχεδιάσει και  προσφέρει το  μηνιαίο «Εξοικείωση με το Συστημικό Σκέπτεσθαι», για το ακαδ. έτος 2021-2022  με τρόπο που συνδυάζει την δια ζώσης βιωματική με την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Οι εκπαιδευόμενοι, έτσι, στο εισαγωγικό αυτό σεμινάριο του εκπαιδευτικού κύκλου του ΑΚΜΑ θα κληθούν να συμμετέχουν σε τρεις (3) δια ζώσης συναντήσεις, (αρχική συνάντηση, μία κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής χρονιάς και μία στην τελευταία συνάντηση) και το υπόλοιπο μέρος θα λάβει χώρα διαδικτυακά έτσι ώστε να καλυφθούν με τρόπο λειτουργικό οι ανάγκες των εκπαιδευόμενων που για διαφορετικούς λόγους (π.χ. υγείας, επαγγελματικούς, απόστασης) δεν δύνανται να υπηρετήσουν ένα εξ’ολοκλήρου δια ζώσης πρόγραμμα. 

Περιγραφή

Το Σεμινάριο «Εξοικείωση με το Συστημικό Σκέπτεσθαι» αποτελεί τη βασική Επιμορφωτική Διεργασία του Αθηναϊκού Κέντρου Μελέτης του Ανθρώπου (ΑΚΜΑ). Πρόκειται για βιωματικό σεμινάριο που αξιοποιεί τη συμμετοχή και τη λειτουργία των μελών του στη μικρή και μεγάλη ομάδα, η οποία αποτελεί και το βασικό «εργαλείο» της επιμορφωτικής διαδικασίας.

Μελετά τον Άνθρωπο ως βιο-ψυχο-κοινωνικο-οικονομικο-πολιτισμικό σύστημα, τις σχέσεις του μέσα στις ομάδες στις οποίες συμμετέχει, τη δυναμική του ζευγαριού, της οικογένειας και των επαγγελματικών ομάδων συγχρόνως με τη μελέτη του ευρύτερου κοινωνικού πλαισίου, τις αλλαγές και τις επιδράσεις του σ’ όλα τα ζωντανά συστήματα.

Στόχος του σεμιναρίου είναι η μελέτη του Ανθρώπου και των Ομάδων του, (οικογένεια, επαγγελματικό χώρος και ευρύτερο κοινωνικο-πολιτισμικό- οικονομικό σύστημα), μέσα στο πλαίσιο της κοινωνικής αλλαγής και της παγκοσμιοποίησης, ακολουθώντας την Πολυεπίπεδη-Πολυεστιακή, Συστημική-Διαλεκτική Προσέγγιση, όπως έχει αναπτυχθεί στην μακρόχρονη πορεία του Κέντρου.

Στόχος

Στόχος του σεμιναρίου είναι η μελέτη του Ανθρώπου και των Ομάδων του, (οικογένεια, επαγγελματικό χώρος και ευρύτερο κοινωνικο-πολιτισμικό- οικονομικό σύστημα), μέσα στα πλαίσια της κοινωνικής αλλαγής και της παγκοσμιοποίησης, ακολουθώντας την Πολυεπίπεδη-Πολυεστιακή, Συστημική-Διαλεκτική Προσέγγιση, όπως έχει αναπτυχθεί στην μακρόχρονη πορεία του Κέντρου.

Σε ποιούς απευθύνεται

Σε επιστήμονες που δουλεύουν με τον άνθρωπο και τις ομάδες του (Ψυχιάτρους, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Κοινωνικούς Επιστήμονες, Εκπαιδευτικούς…) και άνω των 35 ετών. Για την ηλικιακή κατηγορία 25-35 ετών διενεργείται στο Σεμινάριο Διαμορφώνοντας Συστημική Προσέγγιση

Ακαδημαϊκές Προϋποθέσεις

Πανεπιστημιακό πτυχίο σχετικής σχολής ειδικών ψυχικής υγείας και κοινωνικούς επιστήμονες (δηλ ψυχολόγοι, γιατροί, εκπαιδευτικοί, κοινωνικοί λειτουργοί, κοινωνιολόγοι κ.λπ.).

Σε επαγγελματίες που μετά από μακρόχρονη εμπειρία και ειδική εκπαίδευση αναγνωρίζονται ως σύμβουλοι ή ειδικοί στη συμβουλευτική.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τη Γραμματεία του ΑΚΜΑ εδώ

Τι είπαν οι απόφοιτοι για το Σεμινάριο "Συστημικό Σκέπτεσθαι"

Μερικές από τις σκέψεις των αποφοίτων του 2020 του Σεμιναρίου «Εξοικείωση με το Συστημικό Σκέπτεσθαι»

Το “Συστημικό Σκέπτεσθαι” είναι ένας χώρος δημιουργίας:  μαθαίνεις να αναζητάς το κομμάτι της γνώσης που έχει νόημα για σένα αντιλαμβανόμενος την αλήθεια του Άλλου και βρίσκοντας στις Διαφορές τα στοιχεία που θα σε βοηθήσουν να συνθέσεις κάτι Νέο.

Νιώθεις σαν να περιπλανιέσαι σε μιαν αγορά της Ανατολής. Μπορείς να βρεις απερίγραπτα χρώματα και αρώματα, πολύτιμα και άχρηστα υλικά, μπορείς να βρεις ό,τι φανταστείς, ό,τι χρειαστείς και ό,τι επιθυμήσεις. Μην ξεχνάς ότι εσύ επιλέγεις τα υλικά, τα χρώματα και τα αρώματα που σου ταιριάζουν και σου χρειάζονται. Το άχρηστο για τους άλλους μπορεί να σου είναι πολύτιμο, το πολύτιμο άχρηστο. Ψάχνεις να βρεις αυτό που έχει νόημα για σένα. Από σένα, και από το πόσο τολμηρός θα φανείς, εξαρτάται τί θα πάρεις στο τέλος. Ό,τι και να είναι όμως αυτό, το μεγαλύτερο κέρδος σου θα είναι τελικά η περιπλάνηση και το ταξίδι, δηλαδή η διεργασία.

[ΕιΝ]

 

Μέσα από την διεργασία της ομάδας ανακαλύπτεις τι προωθεί και τι εμποδίζει την επικοινωνία, ψηλαφείς κομμάτια του εαυτού σου καθώς αυτά αναδύονται μέσα από τις φάσεις ανάπτυξης που διανύει η ομάδα, και, καθώς συμβαίνουν όλα αυτά έρχεσαι σε επαφή με τις συστημικές αξίες και αρχές.

Όσα ανακαλύπτεις και μαθαίνεις έχουν να κάνουν με το πού στρέφεις το βλέμμα κάθε φορά, πέρα από το γραμμικό τρόπο (αίτιο-αποτέλεσμα), στο αποτέλεσμα αλληλεπιδράσεων και σχέσεων …

[ΝΓκ]

 

Τί κερδίζεις;

Κερδίζεις καλύτερη σύνδεση με τον εαυτό σου μέσα στην κάθε βδομάδα σου, γιατί σου προσφέρεις μια πολύ έντονη διεργασία που σου κρατάει συντροφιά…

Κερδίζεις ένα διαρκές βουητό από ήχους, εικόνες, χρώματα, μουσικές, ψηφιδωτά, αλληλουχίες…

Μαθαίνεις πώς να κάνεις τις μεταβάσεις… Πώς να στέκεσαι στο πώς έρχεσαι απ´ έξω…  Και πώς να είσαι ακόμη μέσα ενώ έχεις ήδη φύγει…

Επιβεβαιώνεις ότι είσαι ήδη αρκετός. Και ότι αρκετοί είναι και οι άλλοι, για να μπορέσεις να τους βοηθήσεις και όχι να τους ταξινομήσεις!  Για να βλέπεις τους συναδέλφους σου όχι ως ειδικότητες, τους θεραπευόμενους όχι ως διαγνωστικές κατηγορίες, αλλά να διεργάζεσαι μαζί τους μέσα από το βιογραφικό των βιωμάτων σας.

Κερδίζεις τον κόπο και το μεράκι τού να είσαι παρών και πάντα έτοιμος να προσφέρεις το κατιτίς σου…

Γνωρίζεις το απρόβλεπτο αλλά και το ήδη γνωστό, τη συγκίνηση, το μοίρασμα και την ευγνωμοσύνη.

Κερδίζεις πώς μέσα από το Μαζί γεννιέται ένα πιο πλούσιο Εγώ, που γίνεται γόνιμο μόνο όταν μπολιάζει πάλι πλούτο στο όλον.

Κερδίζεις πώς και από τη θέση τού Μαθητή μπορείς να είσαι Δάσκαλος!

[ΧΠ]

 

Κάποιες πολύ έντονες εμπειρίες, σημαντικοί δάσκαλοι, όμορφες γνωριμίες, μεγαλύτερη επαφή με τον εαυτό σου, πιο ανοιχτή ματιά, μεγαλύτερη ετοιμότητα να ακούσεις τις διαφορετικές φωνές μέσα σου, καλλιέργεια της αντοχής στην αβεβαιότητα και την ασάφεια, αποδοχή και αξιοποίηση των δυσκολιών.

Αν θεωρήσουμε ότι το σημαντικότερο εργαλείο ενός θεραπευτή είναι ο εαυτός του, τότε αυτό το ταξίδι των δυο χρόνων έχει μεγάλη αξία.

[ΜΠ]

 

 

 

Επιμορφωτικά Σεμινάρια

© 2023  AKMA .

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account