ΜΑΖΙ: Η κοινότητα του ΑΚΜΑ
δίπλα στον Άνθρωπο

Στην τρέχουσα πρωτόγνωρη πραγματικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, η κοινότητα του ΑΚΜΑ, με την πολυετή εμπειρία της στη φροντίδα του ανθρώπου και την εκπαίδευση επαγγελματιών ψυχικής υγείας, πήρε την πρωτοβουλία να συσπειρώσει τις δυνάμεις της προς όφελος των ανθρώπων που αδυνατούν για κοινωνικοοικονομικούς λόγους να εξασφαλίσουν υποστήριξη, ενώ την χρειάζονται,  υλοποιώντας το Πρόγραμμα “ΜΑΖΙ” στην εποχή της πανδημίας.

Tο Πρόγραμμα ΜΑΖΙ προσφέρει υπηρεσίες σε ατομική και ομαδική βάση  χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους ενδιαφερόμενους.

Τον Απρίλιο του 2020, συγκροτήθηκε ομάδα εθελοντών – αποτελούμενη από έμπειρους συνεργάτες από όλες τις ειδικότητες της Ψυχικής Υγείας, εκπαιδευμένους στο ΑΚΜΑ – οι οποίοι υποστηρίζουν τις δυο δράσεις του Προγράμματος ΜΑΖΙ, υπό την εποπτεία της επιστημονικής ομάδας του ΑΚΜΑ (Μάιος 2020: 71 εθελοντές).

Κατά το σχεδιασμό του προγράμματος ΜΑΖΙ λάβαμε υπόψη ότι υπάρχουν άνθρωποι και περιπτώσεις που χρειάζεται να μοιραστούν άμεσα την ανησυχία και τον προβληματισμό τους και να λάβουν βοήθεια.  Παράλληλα, γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι μπροστά στην κρίση και την αβεβαιότητα που αυτή επιφέρει, πορεύονται καλύτερα στο βαθμό που αφουγκράζονται και μοιράζονται με άλλους,  σε κατάλληλο ομαδικό πλαίσιο, σκέψεις και συναισθήματα.  Έχοντας αυτό κατά νου, το ΑΚΜΑ σχεδίασε ένα πρόγραμμα με στόχο να υποστηρίξει με τρόπο άμεσο και ουσιαστικό ανθρώπους που αδυνατούν για κοινωνικοοικονομικούς λόγους να υποστηριχθούν ψυχοκοινωνικά και προσφέρει υπηρεσίες σε ατομική και ομαδική βάση  χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους ενδιαφερόμενους.

Το Πρόγραμμα ΜΑΖΙ  αναπτύσσεται σε δύο συσχετιζόμενες δράσεις, που σύμφωνα με τις αρχές της Διαλεκτικής Συστημικής Πολυεπίπεδης Προσέγγισης του ΑΚΜΑ, προσφέρει υποστήριξη αφενός μέσα από συναντήσεις με άτομα, ζευγάρια και οικογένειες και αφετέρου μέσα από συναντήσεις ομάδων που συγκροτούνται ανάλογα με τη φάση ζωής, το ρόλο, ή  το πλαίσιο.

Όλο το εγχείρημα βασίζεται στο αίσθημα της κοινωνικής συνοχής, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της κοινωνικής ευθύνης.  Αφορά τη φροντίδα και την πλαισίωση ανθρώπων που πραγματικά έχουν ανάγκη, πιστεύοντας πως μόνο μέσα από υποστηρικτικές σχέσεις και δίκτυα μια τέτοια κρίση μπορεί να ξεπεραστεί και να αξιοποιηθεί.

Πορευόμαστε λοιπόν ΜΑΖΙ με τη βαθιά πεποίθηση ότι η κρίση αποτελεί ευκαιρία για καλωσόρισμα στην αλλαγή, με τρόπο δημιουργικό για τη ζωή τη δική μας και των άλλων γύρω μας.

Δράση "Πορευόμαστε ΜΑΖΙ - Δυναμώνουμε στη Δυσκολία"

Βρισκόμαστε στις πρώτες μέρες άρσης των περιοριστικών μέτρων και  είναι σχεδόν βέβαιο ότι συμπολίτες μας θα έρθουν αντιμέτωποι με τον εαυτό τους, θα δοκιμαστούν στις σχέσεις και στις οικογένειες τους, θα αναμετρηθούν με δυσκολίες στην εργασία τους ή ακόμα και θα βρεθούν στο φάσμα της ανεργίας.

Η δράση  “Πορευόμαστε Μαζί-Δυναμώνουμε στη Δυσκολία”, παρέχει συμβουλευτική σε άτομα, ζευγάρια και οικογένειες, με συνεδρίες που  πραγματοποιούνται,  εξ αποστάσεως (τηλεφωνικά, διαδικτυακά) και πιθανά με φυσική παρουσία, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, από ειδικούς με την εποπτεία των συντονιστών των δράσεων και ομάδα διεπαγγελματικών συμβούλων.

Συμπληρώστε τη παρακάτω φόρμα και μέλος της ομάδας εθελοντών “Πορευόμαστε ΜΑΖΙΔυναμώνουμε στη Δυσκολία” θα επικοινωνήσει άμεσα μαζί σας.

Για διευκρινήσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε στο stronger-together@akma.gr

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το ΑΚΜΑ δεν υποστηρίζει φαρμακευτική αγωγή.

 

Συντονιστές δράσης: Διονύσης Σακκάς & Ιωάννης M. Σιγάλας.

Δράση "Συνομιλίες Ομάδας: Μαθαίνουμε ΜΑΖΙ από αυτό που ζούμε τώρα – Ετοιμαζόμαστε για το αύριο"

Γνωρίζουμε από την επιστήμη και την κλινική μας εμπειρία πώς όλοι μας, μπροστά στην κρίση και την αβεβαιότητα, δυναμώνουμε και γινόμαστε πιο ανθεκτικοί, όσο αξιοποιούμε υποστηρικτικές σχέσεις και ανθρώπινα δίκτυα για να μοιραζόμαστε συναισθήματα και σκέψεις που αναδύονται και να τα επεξεργαζόμαστε, παράγοντας νέα γνώση και αναπροσδιορίζοντας το όραμα, τις αξίες και τις προτεραιότητες μας.

Η δράση  «Συνομιλίες Ομάδας: Μαθαίνουμε ΜΑΖΙ από αυτό που ζούμε τώρα –Ετοιμαζόμαστε για το αύριο» απευθύνεται  σε όσους νοιώθουν την ανάγκη και βρίσκουν χρήσιμο να μοιραστούν με εποικοδομητικό και φροντισμένο τρόπο την εμπειρία αυτής της κρίσης, με άλλους σε παρόμοια φάση ζωής, ρόλο ή πλαίσιο.

Υλοποιούνται σε κύκλους 3-5 εβδομαδιαίων συναντήσεων – διαδικτυακών σε αυτήν την φάση – διάρκειας 1.30 ώρας, με 5-8 μέλη ανά ομάδα, με την εποπτεία του ΑΚΜΑ.

Καλωσορίζουμε και αιτήματα από ομάδες (από πλαίσιο εργασίας, σύλλογο, κοινότητα, ίδρυμα, ή άλλο)

Για διευκρινήσεις  μπορείτε να απευθυνθείτε στο grow.group@akma.gr

Συντονιστές δράσης: Μίνα Πολέμη-Τοδούλου & Γιώργος Μ. Γουρνάς.

Άτομα, Ζευγάρια, Οικογένειες

Συμμετοχή σε Ομάδα

© 2023  AKMA .

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account