Επιστημονικά Υπεύθυνος: Διονύσης Σακκάς


Επιμορφωτές: 

Α) Διονύσης Λ. Σακκάς, Γιάννης Ζερβάνος, Ολυμπία Καστανιά, Αθανασία Καττή, Κωνσταντίνα Καπράνου, Αλέξης Μπράιλας, Ειρήνη Τοδούλου

Β) Μίνα Πολέμη Τοδούλου, Λήδα Παναγιωτοπούλου, Γιάννης Παναγόπουλος, Μαριαλένα Σεμιτέκολο


Διάρκεια: 1 έτος, σε δύο τρίωρες  μηνιαίες συναντήσεις. Οι ακριβείς ημερομηνίες θα οριστικοποιηθούν τον Σεπτέμβριο 2023

Περιγραφή

Το Σεμινάριο Διαλεκτικής Συστημικής Εφαρμοζόμενης Επιστημολογίας απευθύνεται σε επαγγελματίες που η αρχική εκπαίδευσή τους στο ΑΚΜΑ τους έχει προετοιμάσει να αξιοποιούν τη Διαλεκτική Συστημική προσέγγιση σε εφαρμογές που υλοποιούν στο πλαίσιο των επιστημονικών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων τους.

Προωθεί τη σύνθεση  θεωρίας και πράξης αξιοποιώντας βιωματικές μεθόδους, μοίρασμα εμπειριών, συναισθημάτων και σκέψεων των συμμετεχόντων μέσα από τις διαδικασίες που αναπτύσσονται για την επεξεργασία  των αιτημάτων που εκφράζονται ή αναδύονται.

Αξιοποιείται η Διεργασία Ομάδας στην επεξεργασία προβλημάτων και την ανάδυση λύσεων που μπορεί να έχουν σχέση με  “εκπαιδευόμενους” ή “θεραπευόμενους” των συμμετεχόντων μελών ή με δραστηριότητες που αναπτύσσονται στο πλαίσιο εργασίας και βασικά με τον ίδιο τον συμβουλευόμενο.

Μέσα από θεωρητικές παρουσιάσεις, τη βιωματική διεργασία και δουλειά σε μικρές και μεγάλες ομάδες οι εκπαιδευόμενοι/ες υποστηρίζονται να συνδέσουν τις πρόσφατες συστημικές – επιστημολογικές κατανοήσεις (ζωντανά συστήματα και συμπλοκότητα, δεύτερη κυβερνητική, θεωρία του χάους, κοινωνικά συστήματα, αυτοποίηση – συνεξέλιξη, …. κ.λπ.) με περιστατικά / καταστάσεις από περιοχές της επαγγελματικής τους ευθύνης και προσωπικά βιώματα.

Στην εξέλιξη του σεμιναρίου αναλαμβάνουν οι ίδιοι/ες  την ευθύνη να παρουσιάσουν τέτοιες συνδέσεις, αξιοποιώντας τη σχετική βιβλιογραφία και με καθοδήγηση από τους διδάσκοντες.

Οι εκπαιδευόμενοι αξιοποιώντας τη δική τους πείρα συμμετέχουν  με τους Εκπαιδευτές σε ένα ταξίδι ανακάλυψης νέων διαστάσεων, ώστε να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα με δική τους ευθύνη, αξιοποιώντας τις καταθέσεις των μελών της ομάδας και την αυτοποιητική δύναμή της με τις αναδυόμενες ιδιότητές της.

Στόχος

Στόχος του σεμιναρίου της Επιστημολογίας είναι η κατανόηση των εξελίξεων της Συστημικής Προσέγγισης – όπως αφορούν τα Ζωντανά Συστήματα και τη διαχείριση της πολυπλοκότητας-  και των εφαρμογών τους- στα πεδία της δυναμικής ομάδας και οικογένειας   της κατανόησης και εκπαίδευσης  μεγάλων οργανισμών /μακροσυστημάτων.

Στοχεύει παράλληλα,

  • στην ικανοποίηση των αναγκών των εκπαιδευομένων – συμβουλευομένων σε γνώσεις, δεξιότητες, στάσεις στην επαγγελματική πρακτική συμβάλλοντας, μέσα και από την διεργασία της ομάδας που αναπτύσσεται, στην προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη των συμμετεχόντων
  • την εμβάθυνση στη Διαλεκτική Συστημική Επιστημολογία και τις εφαρμογές της μέσα από τον Επαγγελματικό Ρόλο.

Έμφαση δίνεται στην εστίαση στη συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία με το άτομο εντός των πλαισίων του,

  • την κατά το δυνατόν μείωση της εκδαπάνησης,
  •  την ενεργοποίηση της δημιουργικότητας.
  • την αύξηση της ικανοποίησης στην πορεία επίτευξης των στόχων των μελών.

Το σεμινάριο έχει προφανώς και χαρακτήρα ευαισθητοποίησης στην Διεπαγγελματική Συμβουλευτική (Interprofessional Consultation) και Εποπτεία (Supervision).

Δεξιότητες

Οι (προκύπτουσες) δεξιότητες αφορούν: τη συστημική θέαση του κόσμου – κατανόηση των κλινικών περιπτώσεων, οικογένειας, ομάδας και οργανισμών και συστημική αφήγηση της προσωπικής διεργασίας και της οικογενειακής δυναμικής.

Σε ποιούς απευθύνεται

Το σεμινάριο απευθύνεται

  • σε επιστήμονες που έχουν ολοκληρώσει τη βασική εκπαίδευσή τους στη Συστημική Προσέγγιση  και έχουν εμπειρία εφαρμογής σε χώρο θεραπευτικό ή πρόληψης και εκπαίδευσης. –
  • σε επαγγελματίες που μετά από μακρόχρονη εμπειρία και ειδική εκπαίδευση αναγνωρίζονται ως σύμβουλοι ή ειδικοί στη συμβουλευτική.
  • σε  Ψυχολόγους , Κοινωνικούς  Λειτουργούς , Ψυχιάτρους, Νοσηλευτές, Κοινωνικούς  Επιστήμονες και Στελέχη Οργανισμών που έχουν ως έργο την παροχή υπηρεσιών υγείας , εκπαίδευσης, κοινωνικού έργου κλπ.
  • σε επαγγελματίες από το χώρο των παιδαγωγικών επαγγελμάτων Πρόληψης, Θεραπείας, Αποκατάστασης, μέλη οργανισμών παροχής κοινωνικών υπηρεσιών.

Ακαδημαϊκές Προϋποθέσεις

Γενική εκπαίδευση: Απαιτείται πανεπιστημιακό πτυχίο σχετικής σχολής (ψυχολόγος, γιατρός, νοσηλευτής, εκπαιδευτικός, κ.ο.κ.) ή Τ.Ε.Ι. ανάλογης κατεύθυνσης ή επίσης κοινωνικού λειτουργού, κοινωνιολόγου κ.λπ.

Πανεπιστημιακό πτυχίο σχετικής σχολής (ψυχίατρος, ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός κ.ο.κ.) ή πεδία ανάλογης κατεύθυνσης, (ιατρική, παιδαγωγική, κοινωνιολογία, ανθρωπολογία

Άλλα:    Ένταξη ή προετοιμασία για ένταξη σε διδακτική θεραπεία ομάδας (για θεραπευτές η συμβούλους) ή άλλη προσωπική ψυχοθεραπεία.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τη Γραμματεία του ΑΚΜΑ εδώ

Σεμινάρια

© 2023  AKMA .

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account