ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ & ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΕΣ: Αλεξία Κλεισούρα, Ψυχίατρος, ψυχοθεραπεύτρια & Λυκούργος Καρατζαφέρης, Ψυχίατρος ψυχοθεραπευτής


ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 36 ώρες σε 9 μηνιαίες συναντήσεις, Τετάρτες, 10:00 – 13.30 στο ΑΚΜΑ (Εξάρχεια)

και για τις ημερομηνίες
27 Μαρτίου
24 Απριλίου
29 Μαΐου
26 Ιουνίου
Ιούλιος 2024 (ημερομηνία σε εκκρεμότητα)
25 Σεπτεμβρίου
30 Οκτωβρίου
27 Νοεμβρίου
18 Δεκεμβρίου

ΕΝΑΡΞΗ: Μάρτιος 2024

Περιγραφή

Η δουλειά με τον άνθρωπο και τα ζωντανά συστήματα την εποχή που διανύουμε μας φέρνει διαρκώς αντιμέτωπα με νέες προκλήσεις. Τα πεδία γνώσης διευρύνονται μέσω της εμβάθυνσης και η ανάπτυξη μίας οπτικής από τη μεριά μας που θα συνδυάζει την γνώση και θα ανταπεξέρχεται στις αλλαγές που συντελούνται κοινωνικά μοιάζει αυτή τη στιγμή όσο ποτέ άλλοτε να μας καλεί να μελετήσουμε και να εργαστούμε συλλογικά και συνθετικά. Το σεμινάριο «μετακινήσεις» επιχειρεί σε ένα πρώτο επίπεδο να εξετάσει το πεδίο της ψυχοπαθολογίας όπως αυτό αναπτύσσεται μέσα από το πρίσμα της ψυχιατρικής και να αναστοχαστεί πάνω σε αυτό αξιοποιώντας την συστημική σκέψη και οπτική. Παράλληλα σκοπός του είναι η διερεύνηση μίας επιστημολογίας που περισσότερο στοχεύει στην ανάπτυξη ενός διαλόγου, στην διατύπωση ερωτήσεων, στην αξιοποίηση του προσωπικού και συλλογικού βιώματος, και στην ανάδυση του αντιλόγου μέσα από βιωματική εργασία, αξιοποίηση της τέχνης και εργασία πάνω σε περιστατικά. Στις μετακινήσεις καλούμαστε όλοι μας να μετακινηθούμε σε θέσεις, γνώσεις, ρόλους και να μιλήσουμε για τα δύσκολα, για αυτά που φοβόμαστε, για τα όρια μας ως θεραπευτές ατομικά αλλά και συλλογικά.

Στόχος

Στην εορταστική Διεπιστημονική Διημερίδα για τα 60 χρόνια ΑΚΜΑ, ανοίξαμε το ερώτημα του στόχου του σεμιναρίου σε ανοικτή διεργασία. Η αλληλουχία των ομάδων αποτελεί την πυξίδα μας: “Χρειάζομαι ένα σεμινάριο που θα έχει προσανατολισμό προς τη ζωή, που θα ξεφεύγει από τις ταμπέλες και την αποκλειστική εστίαση στα διαγνωστικά μοντέλα, που θα με βοηθήσει να συνδεθώ με ανθρώπους και όχι με διαγνώσεις· να δω τον άνθρωπο και όχι τη διαταραχή. Χρειάζομαι ένα σεμινάριο που θα διερευνά το κοινωνικοπολιτικό, το οικογενειακό, το πολιτισμικό πλαίσιο που συντελεί σε αυτό που, τελικά εκφράζεται ως ψυχική διαταραχή, που θα αφήνει χώρο να ακουστεί η πλευρά του θεραπευτή και η δυσκολία του αλλά και η πλευρά του ανθρώπου με βιωμένη εμπειρία και που τελικά θα βοηθήσει να δημιουργηθούν γόνιμες σχέσεις και υποστηρικτικές μεταξύ συναδέρφων για την απόκτηση εφοδίων για μια πιο ‘σφαιρική’ ματιά.

Σε μια τέτοια διεργασία μου είναι σημαντική η προσωπική μου ιστορία· η δική μου ιστορία θα τιμήσει και το τραύμα του ανθρώπου που συναντάω. Για το σκοπό αυτό χρειάζομαι να κάνω κι εγώ μια προσωπική επανάσταση, όπου με πίστη, ελπίδα, εμπιστοσύνη στον εαυτό και ασφάλεια στη σχέση, να είμαι ο εαυτός μου. Χρειάζομαι ένα σεμινάριο όπου θα ακούγονται ιστορίες και θα γίνεται μοίρασμα, ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης όπου θα μπορώ να παίρνω το χρόνο μου, να συνδέομαι με τον εαυτό μου, τις δύσκολες αλήθειες του και με το νόημα. Πέρα από τι διαγνώσεις είναι ο άνθρωπος.

Όμως ο άνθρωπος έχει επίσης και τα όρια του. Χρειάζομαι λοιπόν να μπορώ να αναγνωρίζω τα όρια μου, μέχρι που φτάνει η ανθεκτικότητά μου, πώς στέκομαι ως επαγγελματίας σε σχέση με τα συμπτώματα και πώς αυτά μπαίνουν στη σχέση. Μιλάω για ένα σεμινάριο που θα συζητάει για τα όρια, γιατί η ζωή είναι αμείλικτη και με καλεί να βρω τα θέλω μου· να μην κρυφτώ πίσω από τον εγωισμό μου αλλά και να μην πέσω σε μια άνευ όρων προσφορά. Χρειάζομαι ένα σεμινάριο που θα με βοηθήσει να με αγαπήσω και να με αποδεχτώ και έτσι να μπορώ να καλλιεργήσω και την αγάπη και την αποδοχή για το άλλο άτομο, τον ασθενή άνθρωπο.

Τα παραπάνω χρειάζονται φροντίδα. Και η φροντίδα μπορεί να δοθεί και μέσα από κάποια εποπτική διεργασία που θα φροντίσει τον θεραπευτή κτίζοντας, παράλληλα και ένα είδους κοινότητα. Οι άλλοι είναι σημαντικοί και μπορούν να με βοηθήσουν να πάρω ευθύνη. Χρειάζομαι ένα σεμινάριο για να πάρω την ευθύνη μου και όχι να την αποποιηθώ γιατί η “ψυχοπαθολογία” προσφέρει συχνά ένα άλλοθι για να ξεφορτωθούμε έναν άνθρωπο.

Τελικά χρειάζομαι όραμα, δίκτυο, πείσμα, προσανατολισμό στη σχέση για να περάσω μέσα από το χάος και να αντέξω μέσα στο σύμπτωμα μέχρι να μάθω τις δυνάμεις μου. Εξάλλου μήπως κι εγώ, ο επαγγελματίας ψυχικής υγείας δεν έχω λαχτάρες; Μήπως χρειάζεται κι εγώ, ως επαγγελματίας, να μιλήσω για τη δική μου τρέλα;”

Μεθοδολογία

Οι βάσεις πάνω στις οποίες στηρίζεται το όλο εγχείρημα είναι η συστημική ματιά, η μελέτη των επιστημολογιών θέασης της ανθρώπινης δυσφορίας και για το σκοπό αυτό θα αξιοποιηθεί τόσο ένα θεωρητικό μέρος με παρουσιάσεις όσο κι μια πιο βιωματικής κατεύθυνσης εκπαιδευτική διαδικασία με ασκήσεις με βινιέτες, προβολή αποσπασμάτων από ταινίες κοκ, παρουσιάσεις περιστατικών, συζήτηση, αναστοχασμοί, ερωτήματα προς διερεύνηση κοκ. Επιπλέον θα επιδιωχθεί η συμμετοχή και παρουσίαση από τα μέλη και η δημιουργία ομάδων εποπτείας ομοτίμων.

Σε ποιους απευθύνεται

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μέλη της κοινότητας του ΑΚΜΑ που έρχονται κοντά και δουλεύουν μαζί με ανθρώπους που βιώνουν έντονη ψυχική δυσφορία. Το σεμινάριο είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να μπορεί να εμπεριέχει ποικίλα επίπεδα εμπλοκής στην κλινική πρακτική και να ενσωματώνει ανθρώπους από διάφορα εκπαιδευτικά επίπεδα.

Ακαδημαϊκές Προϋποθέσεις

Κοινωνικοί επιστήμονες και ψυχολόγοι.

Κόστος Συμμετοχής

Η διάρκεια του σεμιναρίου είναι 9 μηνιαίες συναντήσεις απο τον Μάρτιο έως το Δεκέμβριο του 2024, με κόστος συμμετοχής 500€.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 26 άτομα.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Γραμματεία (akma@akma.gr)

Σεμινάρια

© 2023  AKMA .

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account