Το Εργαστήρι Συστημικής Ψηφιακής Αφήγησης: Ιστορίες που μας Aνθρωπεύουν είναι ένα πρόγραμμα που προσφέρεται εξ αποστάσεως και έχει στόχο του την ενδυνάμωση των συμμετεχόντων/ουσών μέσα από τη δημιουργία και το μοίρασμα αφηγήσεων με την αξιοποίηση των ψηφιακών μέσων. Στη σύγχρονη εποχή που η τεχνολογία έχει μπει δυναμικά στη ζωή μας και μας προκαλεί και προσκαλεί σε προσαρμογή και αξιοποίηση των νέων μέσων και εργαλείων, η ψηφιακή αποτύπωση των εμπειριών μας έχει λάβει νέα μορφή. Στην καθημερινότητα άνθρωποιmαποτυπώνουν με βίντεο και φωτογραφίες στιγμές από τη ζωή τους, τις σκέψεις τους, τους προβληματισμούς τους, τις ιδέες τους… Ιδιαίτερα για τους νέους αυτή η δραστηριότητα είναι μέρος της φυσικής ροής των πραγμάτων, μιας και με αυτά τα εργαλεία έχουν μάθει να εκφράζονται.
Πώς, όμως, μπορούν να αξιοποιηθούν ουσιαστικά τα νέα ψηφιακά μέσα και να συμβάλλουν στην ενδυνάμωση ανθρώπων και ομάδων/κοινοτήτων; Πώς μπορούν να αξιοποιηθούν και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ανθεκτικότητας και, τελικά, στη σύνδεση με τους άλλους και τον εαυτό; Η ψηφιακή αφήγηση αναφέρεται στη διαδικασία δημιουργίας και διαμοιρασμού προσωπικών ιστοριών, αφηγήσεων και «παραμυθιών», αξιοποιώντας τα νέα μέσα και το διαδίκτυο. Παράλληλα, η συστημική διάσταση τοποθετεί την ψηφιακή αφήγηση στο πλαίσιο μιας συλλογικής ομαδικής διεργασίας. Έτσι, η αφήγηση ιστοριών με την αξιοποίηση των ψηφιακών μέσων μπορεί να αποτελέσει έναν τρόπο έκφρασης, δημιουργίας και συν-δημιουργίας της εμπειρίας και, τελικά, του εαυτού.
Μέσα από τη διεργασία δημιουργίας της ψηφιακής αφήγησης έχουμε τη δυνατότητα να αναγνωρίσουμε πλευρές μας και φωνές μας που δεν ήταν/είναι ιδιαίτερα ισχυρές, να αναδυθούν
νέες, να εντοπίσουμε, να αναγνωρίσουμε και να τιμήσουμε τις κυρίαρχες φωνές και αφηγήσεις μας, αφήνοντάς τες να πάρουν κι άλλες θέσεις και, τελικά, να εμπλουτίσουμε τη δράση μας, εμάς. Επιπλέον, η ομάδα, στο πλαίσιο της οποίας δουλεύουμε, συμβάλλει στην ανάπτυξη περισσότερων πλευρών, λειτουργεί ως ένα ασφαλές πεδίο επεξεργασίας, μοιράσματος και
συν-δημιουργίας, ενώ, ταυτόχρονα, αποτελεί και το ακροατήριο/κοινό αυτό που θα ακούσει προσεκτικά την ιστορία μας, θα τη νιώσει και θα την αναγνωρίσει, λειτουργώντας ως μάρτυρας της διαδρομής και, πιθανώς, της αλλαγής. Παράλληλα, μέσα από το εργαστήρι αποκτούμε δεξιότητες στη χρήση Η/Υ και τη δημιουργία ψηφιακής αφήγησης, ανακαλύπτοντας τη χαρά της δημιουργίας, καλλιεργώντας τη δημιουργικότητά μας και αναπτύσσοντας τις ικανότητές μας.