Προσωπική Ανάπτυξη

Η Προσωπική Ανάπτυξη στο ΑΚΜΑ ακολουθεί την Διαλεκτική – Συστημική Προσέγγιση, στην οποία στηρίζεται η λειτουργία του Κέντρου και έχει χαρακτήρα πολυεπίπεδο και πολυεστιακό.

Ο στόχος των σεμιναρίων Προσωπικής Ανάπτυξης δεν είναι μόνο η ανακούφιση του συμπτώματος που παρουσιάζει ο αναφερόμενος «ασθενής», το άτομο δηλαδή για το οποίο ζητάει αρχικά βοήθεια η οικογένεια, αλλά κυρίως η αναδιοργάνωση των ενδοοικογενεικών διεργασιών, έτσι ώστε να προωθείται η ανέλιξη της οικογένειας ως σύνολο. Έτσι, η προτεινόμενη παρέμβαση αποτελεί μια συνθετική εργασία με επιμέρους θεραπευτικές διαδικασίες, στις οποίες καλούνται να συμμετάσχουν τα μέλη της οικογένειας. Παράλληλα οικογενειακές συνεδρίες, που γίνονται σε τακτικά χρονικά διαστήματα, ολοκληρώνουν την όλη  προσπάθεια προσωπικής ανάπτυξης.

Ατομική Θεραπεία

Η ατομική συστημική θεραπεία στόχο έχει να «ζωγραφίσει» δυσλειτουργικές σχέσεις μέσα στο πλαίσιο που διαβιεί το άτομο (δηλ. οικογένεια, σχέση, εργασία) και όχι να εντοπίσει προβληματικά άτομα. Δεν παραγνωρίζει, με αυτόν τον τρόπο, τις γραμμικές σχέσεις ανάμεσα σε «παθογόνα» αίτια στο συγκεκριμένο άτομο-«ασθενή», αλλά τις ολοκληρώνει με μία πληρέστερη κατανόηση του πλαισίου των αμφίδρομων αλληλεπιδράσεων, στο οποίο οι παραπάνω σχέσεις αναπτύσσονται.

Θεραπεία ομάδας

Στο πλαίσιο της θεραπευτικής ομάδας δημιουργείται κλίμα εμπιστοσύνης και αμοιβαιότητας, γεγονός που επιτρέπει στα μέλη της ομάδας να αναπτύσσουν ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία μεταξύ τους, μπαίνοντας συγκινησιακά ο ένας στην θέση του άλλου. Έτσι, τα μέλη της ομάδας γίνονται ενήμερα σχετικά με τις γνωστικές και συγκινησιακές τους διεργασίες και αποκτούν μεγαλύτερη αυτογνωσία, που τα βοηθά να καθορίζουν και να επιδιώκουν την εκπλήρωση προσωπικών στόχων και, το κυριότερο, μαθαίνουν να ενεργούν με δική τους πρωτοβουλία, πάνω σε τύπους συμπεριφοράς που προωθούν τις διαπροσωπικές τους σχέσεις μέσα και έξω από την ομάδα.

Θεραπεία Ζεύγους

Δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης, το ζευγάρι καλλιεργεί μεταξύ του ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία, μπαίνοντας ο ένας στη θέση του άλλου. Με αυτό τον τρόπο το ζευγάρι συνειδητοποιεί τις δικές του γνωστικές και συναισθηματικές διαδικασίες, ο κάθε σύντροφος αποκτά περισσότερη αυτογνωσία που τον βοηθά να καθορίσει και να συνεχίσει την εκπλήρωση της σχέσης του. Το πιο σημαντικό είναι ότι ο κάθε σύντροφος μαθαίνει να ενεργεί αυτόνομα και με βάση συμπεριφορές που προωθούν τις διαπροσωπικές του σχέσεις εντός και εκτός του ζευγαριού.

Οικογενειακή θεραπεία

Η οικογενειακή θεραπεία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για το ΑΚΜΑ, δεδομένου ότι η οικογένεια, σε όλες τις μορφές που παίρνει στην εποχή μας, θεωρείται η πρωταρχική κοινωνική ομάδα στην οποία ο καθένας μας εξασφαλίζει την επιβίωση και την εξέλιξή του. Ο οικογενειακός θεραπευτής βλέπει την οικογένεια ως σύστημα και οι παρεμβάσεις του αφορούν τις διαπροσωπικές σχέσεις και όχι κάποια ατομική κατάσταση. Έχει ως στόχο να καταλύσει την ανέλιξη της οικογένειας συνολικά και, προκειμένου να πετύχει αυτό, δεν λειτουργεί σαν απλός παρατηρητής, αλλά, αφού εξασφαλίσει τα όριά του, συμμετέχει ενεργά σ’ αυτή τη διαπροσωπική διεργασία.

Ζευγάρια, Ομαδική Θεραπεία

Με τη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας εμπιστοσύνης και συνάφειας, το ζευγάρι καλλιεργεί μεταξύ του ανοικτή και ειλικρινή επικοινωνία, συναισθηματικά βάζοντας τον εαυτό τους στη θέση των άλλων . Με αυτό τον τρόπο το ζευγάρι συνειδητοποιεί τις δικές του γνωστικές και συναισθηματικές διαδικασίες, αποκτά περισσότερη αυτογνωσία που τον βοηθά να καθορίσει και να συνεχίσει την εκπλήρωση της σχέσης του. Το πιο σημαντικό είναι ότι μαθαίνουν να ενεργούν με δική τους πρωτοβουλία, με βάση συμπεριφορές που προωθούν τις διαπροσωπικές τους σχέσεις .

Δράσεις για το Παιδί και τους /τις έφηβους/ες

Η ομάδα του ΑΚΜΑ ασχολείται με την προαγωγή της υγείας των οικογενειών, που ζητούν βοήθεια εξαιτίας ψυχολογικών ή ψυχιατρικών διαταραχών των παιδιών τους, στις οποίες δηλαδή ο “αναφερόμενος σαν ασθενής” είναι ένα παιδί (ή έφηβος). Συγκροτείται από ειδικούς της ψυχικής υγείας (παιδοψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, ειδικούς παιδαγωγούς, λογοπεδικούς, εργοθεραπευτές), οι οποίοι παράλληλα με την κοινή τους εκπαίδευση στην συστημική προσέγγιση, ειδικεύονται στις διάφορες διαστάσεις των παιδοψυχιατρικών διαταραχών.

Η διαγνωστική εκτίμηση και η συνολική θεραπευτική διαδικασία, που εφαρμόζεται από την παιδοψυχιατρική ομάδα, στηρίζονται στην διαλεκτική – συστημική επιστημολογία, που αποτελεί την βασική αρχή της λειτουργίας του ΑΚΜΑ. Η θεραπευτική προσέγγιση είναι πολυεπίπεδη και πολυεστιακή, με κύριους άξονες την οικογενειακή και ομαδική ψυχοθεραπεία, τα βιωματικά σεμινάρια, καθώς και τις ομάδες εμψύχωσης παιδιών και εφήβων.

© 2023  AKMA .

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account