Το ΑΚΜΑ από την ίδρυση του ως σήμερα προσπαθεί να αφουγκραστεί  κοινωνικές ανάγκες και να ανταποκρίνεται σε αιτήματα για συνεργασία και υποστήριξη  που προκύπτουν είτε από φορείς  & οργανισμούς είτε από τα ίδια τα μέλη της κοινότητας του ΑΚΜΑ που εργάζονται στο πεδίο.  Έτσι, το ΑΚΜΑ σχεδιάζει και υλοποιεί  παρεμβάσεις σε σειρά φορέων και πλαισίων (π.χ. σχολεία, ΜΚΟ, θεραπευτικά κέντρα, συνεταιρισμούς, ομάδες εργαζομένων, επιστημονικές ενώσεις, Πανεπιστήμια, κοινότητα) με στόχο να συμβάλει  στη διαχείριση οργανωσιακών και προσωπικών δυσκολιών αλλά και να αναδείξει τη συνεργασία ως πυλώνα δημιουργικότητα και ανάπτυξης.

Στις παρεμβάσεις αυτές συμμετέχουν έμπειροι/τελειόφοιτοι   εκπαιδευόμενοι του ΑΚΜΑ, μέλη της διευρυμένης κοινότητας του, συνεργάτες  και λαμβάνουν χώρα υπό την εποπτεία της Επιστημονικής Συμβουλευτικής  Επιτροπής.

«Προσφερόμενη Προσωπική Ανάπτυξη -ΠΟΠΑ» και «Προσφερόμενης Οικογενειακής  Θεραπείας – ΠΟΘ»  Τα συγκεκριμένα προγράμματα απευθύνονται σε άτομα που  αφ’  ενός  ζητούν υποστήριξη και θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν αυτή την υπηρεσία και  αφετέρου  δεν  μπορούν να ανταποκριθούν στο οικονομικό κόστος μιας τέτοιας ανάγκης.   Οι  υπηρεσίες  παρέχονται  από  έμπειρους,  καταξιωμένους  επαγγελματίες,  με  πολυετή  εμπειρία  στον  χώρο  της  ψυχοθεραπείας ομάδας και οικογένειας   και  υπό  τη  στενή  επίβλεψη  της  Συμβουλευτικής  Επιστημονικής  Ομάδας  του  ΑΚΜΑ.

Προσφερόμενη Οικογενειακή Θεραπεία (ΠΟΘ)

 

Η Προσφερόμενη Οικογενειακή Θεραπεία (ΠΟθ) είναι η πιο μακροχρόνια συνεχιζόμενη εθελοντική δράση του ΑΚΜΑ και εστιάζει στη θεραπευτική υποστήριξη οικογενειών, ζευγαριών και ατόμων που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να παρακολουθήσουν τυπικές θεραπευτικές συνεδρίες, παρότι το έχουν ανάγκη.   Ο βασικός στόχος της ΠΟΘ είναι η βραχύχρονη στήριξη των οικογενειών, ατόμων  και των ζευγαριών εν ώρα κρίσης, με μέγιστο τις 10 συνεδρίες ανά οικογένεια.

Στη συνέχεια, όσοι ενδιαφέρονται παραπέμπονται σε άλλες δραστηριότητες του ΑΚΜΑ ή/ και σε θεραπευτικές ομάδες.

Εποπτεία: Πέτρος Πολυχρόνης  και  Διονύσης Σακκάς

Η λειτουργία του  ΠΟΘ διέπεται από τη Διαλεκτική Συστημική Προσέγγιση. 

“Η ιδέα για το ΠΟΘ γεννήθηκε στα τέλη του 2012, μεσούσης της χειρότερης φάσης της οικονομικής κρίσης, όταν ο Διευθυντής του ΑΚΜΑ κ. Πέτρος Πολυχρόνης μοιράστηκε με την ομάδα των τελειόφοιτων εκπαιδευομένων στο τότε «Συστημική Θεραπεία Οικογένειας» (ΣΘΟ), την έμπνευσή του να δημιουργηθεί από εμάς τους νεότερους θεραπευτές  ένα πρόγραμμα παροχής οικογενειακής θεραπείας προς οικογένειες, ζευγάρια και άτομα που αντικειμενικά αδυνατούν να καλύψουν οικονομικά το κόστος συνεδριών θεραπείας οικογένειας.” όπως αναφέρει η κ.Αγγελική Κορωγιαννάκη, συντονίστρια και μέλος της Ομάδας Προσφερόμενης Θεραπείας Οικογένειας (ΠΟΘ) του ΑΚΜΑ.

Η ιδέα άρεσε σε πολλά μέλη του ΑΚΜΑ και η προσπάθεια ξεκίνησε δειλά-δειλά στις αρχές του 2013, ενημερώνοντας τους σχετικούς φορείς που θα μπορούσαν να ενδιαφέρονται να καλύψουν οικογένειες που είχαν ανάγκη υποστήριξης.  Αρχικά η ανταπόκριση ήταν μικρή και οι πρώτοι μήνες πέρασαν με 2-3 συνολικά παραπομπές οικογενειών.

Οι συνεδρίες είναι μηνιαίες, Σάββατα από πρωί έως μεσημέρι ενώ το πρόγραμμα λειτουργεί για δέκα μήνες κάθε χρόνο από Σεπτέμβριο έως και Ιούνιο.

Η Ομάδα της Προσφερόμενης Θεραπείας Οικογένειας του ΑΚΜΑ,  της περιόδου 2018-2019.

Στην εποχή της πανδημίας,  αναπροσαρμόζοντας τις ανάγκες της κοινότητας και την παρέμβαση του ΑΚΜΑ, το ΠΟΘ λειτουργεί ως το επόμενο στάδιο για τους συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα ΜΑΖΙ και ειδικότερα για εκείνους οι οποίοι κρίνεται ότι  χρήζουν περαιτέρω υποστήριξης.

Σήμερα, μετά από 7 έτη λειτουργίας του ΠΟΘ, το Σάββατο που διενεργείται το ΠΟΥ υπάχρουν  τουλάχιστον 10 ραντεβού, με την συνεχώς αυξανόμενη- αλλά ευχάριστη – ανησυχία ότι σύντομα δεν θα επαρκούν οι ομάδες εθελοντών.

Η Προσφερόμενη Οικογενειακή Θεραπεία σε νούμερα

5
Μέλη Ομάδας ΠΟΘ (Ιούλιος 2020)
10
Εξυπηρετούμενες οικογένειες:
20
Εξυπηρετούμενα ζευγάρια και άτομα
3
Συνεδριές (τουλάχιστον) ανά ενδιαφερόμενο
3
Συνεδρίες (ραντεβού) ανά ημέρα λειτουργίας ΠΟΘ: τουλάχιστον

© 2020  AKMA .

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account