ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚA ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: Διονύσης Σακκάς


Επόπτρια: Δάφνη Δαυίδ

Υπεύθυνη Συντονισμού: Κατερίνα Πολυχρόνη

Συντονίστρια: Μαρία Σελήνη Μαυροϊδόγγονα

Εκπαιδευόμενοι συντονιστές: πρόσφυγες εκπαιδευόμενοι στον ΚΥΚΛΟ

 

Ημερομηνίες συναντήσεων για το 2022: Οι συναντήσεις γίνονται Σάββατα, δύο φορές τον μήνα από τις 17.00 έως τις 19.00, στο Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου (Δεληγιάννη 6) ενώ συγκεκριμένες δραστηριότητες θα γίνονται στον «ΚΥΚΛΟ» (Τοσίτσα 7).

Ημερομηνίες: 19/3, 26/3,  2/4, 16/4, 7/5, 21/5, 4/6 και 18/6.

Επιπλέον, θα γίνουν και 2 συναντήσεις με τους γονείς των παιδιών. Οι ημερομηνίες θα αποφασιστούν μετά από συζήτηση με τους ίδιους.

Περιγραφή

Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας, όπως και πολλές άλλες της ‘δυτικής Ευρώπης’, γίνεται ολοένα και πιο πολυπολιτισμική. Παράλληλα τόσο εμείς όσο και τα παιδιά μας γινόμαστε ολοένα και πιο πολύ πολίτες ενός «παγκόσμιου χωριού». Μέρος αυτής της αλλαγής γίνεται  και στα σχολεία μας όπου φοιτούν σήμερα παιδιά από πολλές διαφορετικές χώρες και ηπείρους. Η ανάγκη λοιπόν του να συνδημιουργηθεί ένα ασφαλές, δημιουργικό κοινωνικό γίγνεσθαι, που θα αξιοποιεί με σεβασμό τη διαφορετικότητα είναι μάλλον πιο επιτακτική από ποτέ.

Γι’ αυτό κι εμείς ως ΑΚΜΑ σε συνεργασία με τον ΚΥΚΛΟ* δημιουργήσαμε την «Διαπολιτισμική Ομάδα Εμψύχωσης Παιδιών». Μια δραστηριότητα που επιδιώκει να κοινωνικοποιήσει, δικτυώσει, εμψυχώσει, ενδυναμώσει και ψυχαγωγήσει, παιδιά δημοτικού από άλλες χώρες που ζουν στην Ελλάδα σήμερα και συγχρόνως να δώσει στα δικά μας παιδιά αντίστοιχων ηλικιών την ευκαιρία να γνωρίσουν συνομηλίκους τους από άλλες χώρες και άλλους πολιτισμούς, και μέσα από διάφορες δραστηριότητες να μάθουν πώς θα  μπορούν να συμβιώνουν, να συνεργάζονται και να συνεξελίσσονται. Και επίσης να μάθουν πως πιθανά στο μέλλον θα μπορούν και εκείνα να ζήσουν οπουδήποτε στον κόσμο.

 

Στόχος μας λοιπόν μέσα από αυτή την αλληλεπίδραση είναι να βοηθήσουμε το κάθε παιδί να γνωρίσει και να εξελίξει τον εαυτό του, να αντιλαμβάνεται καλύτερα και να εκφράζει τα συναισθήματά του και τις σκέψεις του, να αναπτύξει δεξιότητες σχετίζεσθαι με τους σημαντικούς του ‘άλλους’ -την οικογένεια και τους συνομηλίκους του/της-, να ενδυναμωθεί από την επαφή και την δημιουργία νέων σχέσεων.

Και παράλληλα να συμβάλλουμε στην εξοικείωση, επικοινωνία και αλληλεπίδραση των παιδιών ελληνικών και προσφυγικών οικογενειών μέσα από ατομικές και συλλογικές δραστηριότητες και παιχνίδια παρέας, που φαίνεται να εκλείπουν ολοένα και περισσότερο από την σημερινή ζωή των παιδιών μας.

ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ

Τόπος: Η Διαπολιτισμική Εμψύχωση Παιδιών θα λαμβάνει χώρα στο Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου (Δεληγιάννη 6) ενώ συγκεκριμένες δραστηριότητες θα γίνονται στον «ΚΥΚΛΟ» (Τοσίτσα 9).

 

Γονείς: Οι γονείς θα είναι εκ των προτέρων ενήμεροι για το που θα διεξάγεται κάθε φορά η ομάδα. Επίσης, σε εποχή που το επιτρέπει και μετά από συγκατάθεση των γονέων θα πραγματοποιούνται κάποιες δράσεις/ παιχνίδια στην γειτονιά.

 

* Ο ΚΥΚΛΟΣ είναι ένα Κέντρο Ημέρας για πρόσφυγες και Έλληνες που λειτουργεί από το 2017. Στεγάζεται σε ένα παλιό νεοκλασικό κτίριο πολύ κοντά στο ΑΚΜΑ. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε το site www.kyclos.org.

 

ΣΗΜ: Σε περίπτωση που θα θέλατε να παραπέμψετε προσφυγικό πληθυσμό μπορείτε να επικοινωνήστε εναλλακτικά με την κ. Κατερίνα Πολυχρόνη στο 6932927832 ή με την κ.Ρούλα Ζαχαρίου από την γραμματεία του ΑΚΜΑ.

Σεμινάρια

© 2023  AKMA .

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account