“…Mια βιώσιμη ανθρώπινη κοινότητα πρέπει να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε οι τρόποι ζωής, οι επιχειρήσεις, η οικονομία, οι φυσικές δομές και οι τεχνολογίες της να μην παρεμβαίνουν στην εγγενή ικανότητα της φύσης να συντηρεί τη ζωή. Το πρώτο βήμα προς ένα βιώσιμο μέλλον πρέπει να είναι η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η φύση συντηρεί τη ζωή. Για να γίνει αυτό, πρέπει να περάσουμε από τη βιολογία στην οικολογία, επειδή η βιώσιμη ζωή είναι ιδιότητα ενός οικοσυστήματος και όχι ενός μεμονωμένου οργανισμού ή είδους. Κατά τη διάρκεια δισεκατομμυρίων ετών εξέλιξης, τα οικοσυστήματα της Γης έχουν εξελίξει ορισμένες αρχές οργάνωσης για να διατηρήσουν τον ιστό της ζωής. Η γνώση αυτών των αρχών οργάνωσης ή των αρχών της οικολογίας — επίσης γνωστές ως «οικολογικός γραμματισμός» ή «οικογραμματισμός» ( “ecological literacy,” or “ecoliteracy”) — είναι ζωτικής σημασίας για το σχεδιασμό βιώσιμων ανθρώπινων κοινοτήτων. “…”Όλες αυτές οι αρχές της οικολογίας είναι στενά αλληλένδετες. Είναι απλώς διαφορετικές πτυχές ενός ενιαίου θεμελιώδους προτύπου οργάνωσης που επέτρεψε στη φύση να διατηρήσει τη ζωή για δισεκατομμύρια χρόνια. Με λίγα λόγια: η φύση συντηρεί τη ζωή δημιουργώντας και καλλιεργώντας κοινότητες. Κανένας μεμονωμένος οργανισμός δεν μπορεί να υπάρξει σε απομόνωση. …Η βιωσιμότητα, λοιπόν, δεν είναι ατομική ιδιοκτησία αλλά ιδιοκτησία ενός ολόκληρου πλέγματος σχέσεων. Περιλαμβάνει πάντα μια ολόκληρη κοινότητα. Αυτό είναι το βαθύ μάθημα που πρέπει να μάθουμε από τη φύση. Ο τρόπος διατήρησης της ζωής είναι η οικοδόμηση και η τροφή της κοινότητας. Μια βιώσιμη ανθρώπινη κοινότητα αλληλεπιδρά με άλλες κοινότητες – ανθρώπινες και μη – με τρόπους που τους επιτρέπουν να ζουν και να αναπτύσσονται σύμφωνα με τη φύση τους. Η βιωσιμότητα δεν σημαίνει ότι τα πράγματα δεν αλλάζουν. Είναι μια δυναμική διαδικασία συνεξέλιξης παρά μια στατική κατάσταση.”

Απόσπασμα από την διάλεξη του ο Fritjof Capra, στο webinar που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 7/5 με τη συμμετοχή 340 μελών της ευρύτερης κοινότητας του ΑΚΜΑ απο την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Με το διακεκριμένο συστημικό στοχαστή Fritjof Capra αλληλεπίδρασαν η Κυριακή Πολυχρόνη και ο Γιώργος Γουρνάς, μέλη της ΣΕΟ του ΑΚΜΑ καθώς και ο Διονύσης Σακκάς, Διευθυντής του ΑΚΜΑ. Η ομιλία του Fritjof Capra «Hidden Connections: fostering a Systemic View of Life in our Fragmented World» έγινε με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του «Hidden Connections» στα ελληνικά («Αφανείς Συνάφειες», Εκδόσεις Ίνδικτος) και αξιοποίησε τις ερωτήσεις που έχουν τεθεί από τον ίδιο τον Πέτρο Πολυχρόνη, ως μέρος του προλόγου του βιβλίου «Αφανείς Συνάφειες». 

Ο Capra εστίασε στο πώς οι συνδέσεις και η συστημική θέαση της ζωής και του κόσμου αποτελούν εχέγγυο για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της διεργασίας «του ζην» ειδικά σε μία εποχή, όπως η τωρινή, όπου η αποσπασματική αντιμετώπιση των παγκοσμίων προβλημάτων τείνει να αποτελεί κανόνα και συνάμα απειλή.  Η ευρύτερη ομάδα των συμεμτεχόντων έφερε το δικό της στίγμα και συζητήθηκε για το πώς έχουμε να μάθουμε από τις τρέχουσες κρίσεις. 

Η διαδικτυακή εκδήλωση είναι η πρώτη στο πλαίσιο δράσεων που προβλέπεται να πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα, τιμώντας το έργο και τη μνήμη του Πέτρου Πολυχρόνη, με θέμα «Ο άνθρωπος, ο θεραπευτής και ο πολίτης ως Όλον – Συνηχήσεις ως αντίδωρο στον Πέτρο Πολυχρόνη» που διοργανώνει τo Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου (ΑΚΜΑ).  Ο κύκλος αυτός περιλαμβάνει ομιλίες, webinars και ανοιχτές συζητήσεις  με διεθνείς και ελληνικές συμμετοχές.  Στόχος των αντιδώρων είναι να ψηλαφήσουμε μαζί τους  πολύπλευρους ρόλους των  συστημικών  θεραπευτών  αλλά και όσων παρεμβαίνουν με συστημική ματιά στην κοινότητα  (systemic intervenors) όπως οι ρόλοι αυτοί  αναδύονται σε ένα κόσμο με πολλές προκλήσεις και ανεξερεύνητες συνδέσεις.

© 2023  AKMA .

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account