ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: Γιάννης Σιγάλας


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ

Γιάννης Σιγάλας,  Παιδοψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής
Δήμητρα Κοττορού,  Παιδοψυχίατρος – Ψυχοθεραπεύτρια
Ολυμπία Καστανιά, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Στο σεμινάριο θα παρεμβαίνουν μέλη της Ομάδας του ΑΚΜΑ, που ασχολείται με την προαγωγή της ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων.


ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ

Κύκλος επτά συναντήσεων, με φυσική παρουσία, στα Γραφεία του ΑΚΜΑ στα Εξάρχεια

Τρίτη, μια φορά το μήνα,  από τις 09:30 πμ έως τις 13:30 μμ. από το Δεκέμβριο έως τον Ιούνιο 2025

Ημερομηνίες διεξαγωγής:

για το 2024:  17 Δεκεμβρίου

για το 2025:  14 Ιανουαρίου, 11 Φεβρουαρίου, 11 Μαρτίου, 8 Απριλίου, 6 Μαίου, 10 Ιουνίου

Σε ποιούς απευθύνεται

Το εργαστήριο απευθύνεται σε ψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, συμβούλους ψυχικής υγείας, καθώς και άλλους ειδικούς που ασχολούνται με :

• Την προαγωγή της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων.
• Την αντιμετώπιση ψυχοσυναισθηματικών και ψυχοκοινωνικών διαταραχών σε παιδιά και εφήβους.
• Την προαγωγή της λειτουργικότητας οικογενειών με παιδιά και εφήβους.
• Την συμβουλευτική γονέων.

Στόχος

Στόχος του εργαστηρίου είναι η ενίσχυση της κατανόησης και η απόκτηση δεξιοτήτων στους παραπάνω τομείς, στα πλαίσια της Πολυεπίπεδης και Πολυεστιακής Συστημικής Προσέγγισης του ΑΚΜΑ.

Το εργαστήρι αυτό θα προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ευαισθητοποίησης στην θεραπευτική εργασία με παιδιά και εφήβους, με βάση την Συστημική θεωρία, διευρύνοντας την κατανόηση των συμμετεχόντων σχετικά με το πώς τα παιδιά και οι οικογένειες λειτουργούν ως συστήματα και επηρεάζονται από εξωτερικές και εσωτερικές αλληλεπιδράσεις. Και όλα αυτά αξιοποιώντας τα σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα στους τομείς των νευροεπιστημών και της αναπτυξιακής ψυχολογίας.

Mέθοδος

  • Λήψη και αξιολόγηση πληροφοριών από την συνάντηση με την οικογένεια, τους γονείς και το παιδί, όσον αφορά την λειτουργικότητα και στοιχεία δυσλειτουργίας.
  • Συστημική κατανόηση της ανάπτυξης: Θα εξεταστούν οι εξελικτικές φάσεις του παιδιού και της οικογένειας, με έμφαση στους τρόπους με τους οποίους οι σχέσεις και οι αλληλεπιδράσεις επηρεάζουν την ψυχολογική και συναισθηματική κατάσταση των παιδιών.
  • Σχεδιασμός και στοχοθεσία παρέμβασης: Ανάπτυξη στοχευμένων και δομημένων πλάνων παρέμβασης που ενσωματώνουν την κατανόηση των εξελικτικών φάσεων και τις συγκεκριμένες ανάγκες του παιδιού και της οικογένειας.
  • Πρακτικές ατομικής ψυχοθεραπευτικής παρέμβασης που εστιάζουν στις ανάγκες του παιδιού ή του εφήβου, μέσα στο πλαίσιο της οικογένειας.
  • Αξιοποίηση εργαλείων, όπως το σχέδιο, το κουκλόσπιτο, τα επιτραπέζια παιχνίδια κλπ, που βοηθούν στην έκφραση και διερεύνηση των συναισθημάτων και των σκέψεων των θεραπευομένων.
  • Συμβουλευτική γονέων.: Ολιστική προσέγγιση στη συνεργασία με τους γονείς, που τους βοηθά να κατανοήσουν τις δικές τους θέσεις μέσα στο οικογενειακό σύστημα, καθώς και την συμβολή των σχέσεων που αναπτύσσονται μέσα στην οικογένεια με την ανάπτυξη και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των μελών της. Οι γονείς θα βοηθηθούν να αναδομήσουν και να ενισχύσουν τη σχέση τους με το παιδί, αξιοποιώντας την ενεργητική ακρόαση, την ενσυναίσθηση και την ανατροφοδότηση.
  • Ομαδική συμβουλευτική γονέων. Αγωγή Κοινότητας σε θέματα ανάπτυξης της γονεϊκότητας.
  • Ευαισθητοποίηση στην διερεύνηση της λειτουργίας του οικογενειακού πλαισίου και στην αναγνώριση των διαγενεϊκών δυναμικών, που επηρεάζουν την λειτουργία των μελών του.
  • Ευαισθητοποίηση στην ομαδική ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων, που παρουσιάζουν αναπτυξιακές ή ψυχοσυναισθηματικές και ψυχοκοινωνικές διαταραχές.
  • Μελέτη συγκεκριμένων παραδειγμάτων θεραπευτικής εργασίας με παιδιά, εφήβους και των οικογενειών τους, στα πλαίσια της πολυεπίπεδης και πολυεστιακής συστημικής προσέγγισης.
  • Αξιοποίηση και μελέτη παραδειγμάτων από την θεραπευτική εργασία των συμμετεχόντων στο σεμινάριο. Οι εκπαιδευόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν θεραπευτικές εμπειρίες τους και να λάβουν συγκεκριμένη ανατροφοδότηση και καθοδήγηση από τα μέλη της εκπαιδευτικής τους ομάδας και τους εκπαιδευτές.

Πληροφορίες

Για διευκρινήσεις και εγγραφή μπορείτε να απευθύνεστε  στην κ Ρούλα Ζαχαρίου – roula.zachariou@akma.gr,  Γραμματεία του ΑΚΜΑ.

Σεμινάρια

© 2023  AKMA .

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account