Μέρος Πρώτο: Ρίζες και τα πρώτα χρόνια
Περίοδος: από τη δεκαετία 1940 έως τα τέλη της δεκαετίας 1970

Μέσα από μια έκθεση φωτογραφιών, χειροποίητων βιβλίων,  κειμένων και αντικειμένων, το ΑΚΜΑ σχεδίασε και παρουσιάζει στιγμιότυπα συνεξέλιξης, δημιουργώντας έναν χώρο με θύμησες από την περίοδο που ανέθρεψε τόσο τους ιδρυτές του ΑΚΜΑ όσο και τους πρωτεργάτες που τους πλαισίωσαν.

Το Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου ιδρύθηκε σε  μια Ελλάδα με ιδιαίτερα κοινωνικο-πολιτισμικά, οικονομικά και πολιτικά χαρακτηριστικά —μια ιστορική περίοδο που δεν βίωσαν νεότερες γεννιές— και η έκθεση έχει σκοπό να δώσει μια εικόνα της Ελλάδας των δεκαετιών από το 1940 μέχρι σήμερα, με στιγμιότυπα από τα σημεία-σταθμούς για το ΑΚΜΑ.

Η έκθεση απευθύνεται τόσο στην κοινότητα και τους φίλους του ΑΚΜΑ, όσο και στην ευρύτερη ελληνική κοινωνία, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους μας να αναστοχαστούμε γύρω από την συνεξέλιξη του ΑΚΜΑ – ανακαλώντας μνήμες για όσα βιώσαμε ή διευρύνωντας τη ματιά μας γνωρίζοντας περιόδους που δεν βιώσαμε.  Το πρώτο μέρος της έκθεσης  εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου και θα παραμείνει προσβάσιμη τις Κυριακές έως τα τέλης της Άνοιξης 2024   – Προγραμματισμός επισκέψεων σε συνεννόηση με τη γραμματεία του ΑΚΜΑ.

Σταθμοί της έκθεσης


Η έκθεση από το σχεδιασμό της είναι σπονδυλωτή, με τρεις επιμέρους σταθμούς:
Ρίζες και τα πρώτα χρόνιαΗ γέννηση του ΑΚΜΑ : σε ποια Ελλάδα, αναδύθηκε, με ποια πολιτικο-κοινονικο-οικονομικά χαρακτηριστικά μέσα από στιγμιότυπα που συντίθεται από φωτογραφίες, στοιχεία επικαιρότητας, αποσπάσματα και αφίσες, ηχητικά και άλλα ντοκουμέντα. Μια βόλτα στις ρίζες που έθρεψαν τη γέννηση του “δέντρου του ΑΚΜΑ” μέσα από συνθέσεις φωτογραφιών και χειροποίητων βιβλίων κειμένων- προσωπικές αφηγήσεις της Βάσως και του Γιώργου Βασιλείου. Παράλληλα, αποτυπωνεται και παρουσιάζεται  για πρώτη φορά το Δίκτυο της Κοινότητας κατά την περίοδο 1963 έως τα τέλη της δεκαετίας του 1970.
Ανάπτυξη του ΑΚΜΑ:  πώς το ΑΚΜΑ αλληλεπίδρασε με τις δομές ψυχικής Υγείας στον Ελληνικό χώρο, αναπτύσσοντας θεραπευτικές και εκπαιδευτικές εφαρμογές της Συστημικής προσέγγισης, και η δικτύωση του ΑΚΜΑ με το Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
Το ΑΚΜΑ του μέλλοντός μας – Το ΑΚΜΑ του αύριο:  δίνοντας χώρο στην κοινότητα του ΑΚΜΑ να αφουγκραστεί, να αναζηήσει και να μοιραστεί πώς οραματίζεται τη συνεξέλιξη ενός
πολυπυρινικού δικτύου που “αναζητά τον Άνθρωπο” στις σημερινές κοινωνικό-πολιτισμικές, πολιτικές, και οικονομικές πραγματικότητες του κόσμου μας.


Συντελεστές της έκθεσης

Η έκθεση είναι ένα υφάδι που υφαίνεται από μέλη της Κοινότητας του ΑΚΜΑ.
Στο πρώτο αυτό μέρος τον σχεδιασμό, τη συλλογη-επεξεργασία υλικού και τον συντονισμό υλοποίησης της έκθεσης είχαν οι Άννη Βασιλείου, Κρυσταλλία Δρυστέλλα και Σάκης Κουρουζίδης. Η φωτογράφιση υλικού έγινε από την Χριτσίνα Βάζου και η εικαστική επιμέλεια από την Ελένη Μολυβά. Η έρευνα στα αρχεία των newsletter του ΑΚΜΑ που έδωσε την πρώτη ύλη για τη δημιουργία των χαρτών του δικτύου της κονότητας του ΑΚΜΑ (από το 1963 έως τέλη της δεκαετίας 1970) υλοποιήθηκε απο την Μίνα Τοδούλου-Πολέμη και η επεξεργασία του υλικού έγινε απο τη συνεργάτιδα του ΑΚΜΑ, Άντζι Μπίμπα.  Στη δημιουργία του εικασικού έργου “Το Δέντρο του ΑΚΜΑ” (δράση εμψύχωσης νέων του ΑΚΜΑ) συμμετείχαν μέλη των Ομάδων Εφήβων & Παιδιών 2022-2023, πλαισιωμένοι από τους Ειρήνη Διακάκη, Λίνα Καΐρη, Αρετή Λύκου, Μάριο Μπαρμπούνη, Ξένη Ασημακοπούλου, Μελίνα Μάσχα, Δήμητρα Νούλα, Όλια Πάλλη (εμψύχωση δράσης), Άννη Βασιλείου, Δάφνη Δαβίδ και Δήμητρα Κοττορού (συνοντισμός δράσης), Μαριάννα Γρηγοριάδου (συντονισμός γραμματειακής υποστήριξης),Χριστίνα Βάζου (φωτογράφηση εξέλιξης έργου) και Κρυσταλλία Δρυστέλλα (επιμέλεια της δράσης).

Η Ελλάδα τις δεκαετίες 1940 – 1970 και τα πρώτα βήματα του ΑΚΜΑ

Βάσω και Γιώργος Βασιλείου

Στιγμιότυπα από τα εγκαίνια

© 2023  AKMA .

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account