Μέλη της ομάδα τελειόφοιτων εκπαιδευομένων του ΑΚΜΑ συμμετείχαν στο 11ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Οικογενειακής Θεραπείας (EFTA) 2022, παρουσιάζοντας την προσπάθειά τους να προσεγγίσουν ερευνητικά, τη διεργασία του διετούς εισαγωγικού βιωματικού σεμιναρίου μετασχηματιστικης μάθησης «Διαμορφώνοντας Συστημική Προσέγγιση», για την περίοδο 2020-2022.
Η εν λόγω προσπάθεια υλοποιήθηκε τόσο με την υποβολή σχετικού poster, με εστίαση στις τελικές παρουσιάσεις μικρών ομάδων των εκπαιδευομένων του σεμιναρίου, αλλά και με την πραγματοποίηση προφορικής παρουσίασης (oral session).
Η προφορική παρουσίαση, πραγματοποιήθηκε από τις εκπαιδευόμενες Ηλέκτρα Στεφάνου, Φένια Μάρκου και Δήμητρα Ξάφη, με τη συνεργασία και την υποστήριξη των εκπαιδευτριών Δήμητρα Κοττορού και Σοφία Αθανασιάδου, καθώς και την επιστημονική επιμέλεια της Κυριακής Πολυχρόνη και πρόκειται για μια ερευνητική προσπάθεια θεωρητικά στηριγμένης ποιοτικής μεθοδολογίας.
Στόχος του ερευνητικού εγχειρήματος ήταν να διερευνηθούν βασικές πτυχές της διεργασίας του διετούς σεμιναρίου, σε συνάρτηση με τις αλλεπάλληλες κοινωνικές αλλαγές και τον διαδικτυακό τρόπο διεξαγωγής του.
Μέσω των ερευνητικών ευρημάτων, αναδεικνύεται η σημασία της δημιουργίας συλλογικοτήτων συστημικού αναστοχασμου, ως παραγόντων σταθερότητας και ανάδυσης σε περιόδους έντονης κοινωνικής αλλαγής. Επιπρόσθετα, υπερτονίζεται η ανάγκη αναζήτησης πλαισίων που ανοίγουν τον δρόμο για τη διαπραγμάτευση νέων πολιτισμικών αξιών και νοημάτων. Τέλος, τα συμπεράσματα που αναδύθηκαν αποτελούν πάνω απ’ όλα μια πρόσκληση ενασχόλησης με σημαντικές διαστάσεις του σχετιζεσθαι, όπως η συγχρονικότητα και η τοπικότητα, πραγματικά αλλά και συμβολικά.