Με αφορμή την έκθεση «Αδειάζοντας το σπίτι των γονιών μου» στην οποία η Κατερίνα Καλούδη συναλλάσσεται καλλιτεχνικά και συναισθηματικά με το πένθος αλλά και με την αναδρομή του παρελθόντος της οικογένειάς της, θα δοθεί δια-δραστική ομιλία που θα προσφέρει μία εμπειρία βιωματικής άσκησης με το «Γενεόγραμμα».

Στο Γενεόγραμμα αναζητούνται και διερευνούνται μοτίβα συμπεριφοράς (patterns) που επαναλαμβάνονται και μεταφέρονται από γενιά σε γενιά, μέσω στάσεων, κανόνων, προσδοκιών, αντιλήψεων, προκαταλήψεων, μυστικών, μύθων και ιστοριών.

Η μελέτη πάνω στον άνθρωπο και στην οικογένεια,  δείχνει ότι οι οικογένειες «επαναλαμβάνονται». Υπάρχει η τάση να ξαναπαίζεται το ίδιο «έργο» από γενιά σε γενιά, να μεταβιβάζονται δηλαδή από την μια γενιά στην άλλη πρότυπα συμπεριφοράς. Συχνά φαίνεται πως ότι δεν έχει λυθεί στην προηγούμενη γενιά, μεταφέρεται στην επόμενη και εκδηλώνεται με διάφορες μορφές. (Μ. Bowen)

Οι επιρροές-επιδράσεις αυτών των μοτίβων συμπεριφοράς  αποτελούν καθοριστικό παράγοντα στη λειτουργικότητα  όχι μόνο του ατόμου αλλά και της οικογένειας, διότι δεν επιτρέπουν να ζήσει κανείς με τον τρόπο που ο ίδιος έχει αποφασίσει.

 

Ομιλήτρια:

Κυριακή Πρωτοψάλτη-Πολυχρόνη, Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια Ζεύγους, Οικογένειας και Ομάδας, Εκπαιδεύτρια και Επόπτρια Ψυχοθεραπευτών, Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου (ΑΚΜΑ)

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ & ΩΡΑ:

Πέμπτη 19 Μαΐου 2022, 18:30 – 21:00

Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138)

 

(Κρατήσεις )

© 2023  AKMA .

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account