AKMA – Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου

 
 
 

akmacompo

 

Οραμα

Το Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου (Α.Κ.Μ.Α.) είναι ένα κέντρο για την Έρευνα, την Εκπαίδευση και την Ανάπτυξη Εφαρμογών στις Επιστήμες του Ανθρώπου. Ιδρύθηκε το 1963 από τους Γιώργο και Βάσω Βασιλείου, είναι κοινωφελής, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εδρεύει στην Αθήνα και ανήκει στην Εταιρεία Προαγωγής Ερευνών Ανθρωπίνων Σχέσεων (Ε.Π.Ε.Α.Σ.).

Το όραμα για τη δημιουργία του ΑΚΜΑ και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί από το 1963 μέχρι σήμερα, έχει τις βάσεις του στη συλλογική ακαδημαϊκή συνεργασία. Στηρίζεται στις διεργασίες της συν-δημιουργίας, της συν-παραγωγής και της συν-αλλαγής μεταξύ των συνεργατών του ΑΚΜΑ, οι οποίοι είναι όλοι κοινωνικοί επιστήμονες.

Το ΑΚΜΑ αξιοποιεί τη Συστημική – Διαλεκτική Προσέγγιση, σύμφωνα με την οποία η έννοια «Άνθρωπος» γίνεται αντιληπτή ως ένα ανοιχτό, βιο-ψυχο-κοινωνικό, Ζωντανό Σύστημα, ικανό να επεξεργάζεται πληροφορίες, να λαμβάνει αποφάσεις, να συναλλάσσεται και να διεργάζεται με στόχο την εξέλιξή του.

Στην προσέγγιση αυτή το «όλον» αναδύεται μέσα από τη διασύνδεση διεργασιών, σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα: στο επίπεδο του ατόμου, της οικογένειας, της ομάδας, της κοινότητας, της κοινωνίας, του παγκόσμιου γίγνεσθαι. Είναι ένα πολύ-επίπεδο και πολύ-εστιακό μοντέλο παρέμβασης, το οποίο αξιοποιεί την επιτόπια έρευνα σε συγκεκριμένα πολιτισμικά πλαίσια.

 

 

 

Press image to see the video

Ιδρυτες

Οι γιατροί Γιώργος και Βάσω Βασιλείου ίδρυσαν το Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου το οποίο λειτουργεί ήδη από το 1963.  Ήταν ζευγάρι, εκείνος Ψυχίατρος και εκείνη Ψυχολόγος, απόφοιτοι της Ιατρικής Σχολής Αθηνών (1953) και του Πανεπιστημίου Loyola στο Σικάγο (1962), αντίστοιχα.

Ο Γιώργος και η Βάσω Βασιλείου ολοκληρώσανε την πρακτική τους άσκηση στην Αμερική στο Ψυχιατρικό Κέντρο του Ιλινόις, στο Εθνικό Ερευνητικό Νοσοκομείο Galesburg και στο Πανεπιστήμιο   Loyola. Εργασθήκανε ως μόνιμο προσωπικό σε αυτούς τους οργανισμούς καθώς και στο Καθολικό Φιλανθρωπικό Κέντρο Καθοδήγησης στο Σικάγο.

Μέσα σε αυτά τα χρόνια ο Γιώργος και η Βάσω Βασιλείου αναπτύξανε την « Τεχνική της Συναλλακτικής Ομαδικής Εικόνας»  (Synallactic Group Image Technique) στην ομαδική θεραπεία, μια προσαρμογή της Βάσως  Βασιλείου της «Ανάλυσης της Αλληλουχίας  της Ιστορίας στη Ομαδική διαδικασία»  (Story Sequence Analysis to the Group Process ) του Άρνολντ.  

Με την επιστροφή τους στη Ελλάδα το 1963 οι Βασιλείου ίδρυσαν το Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου και ξεκίνησαν να εξελίσσουν την εργασία τους και την τεχνική τους στην Ομαδική και Οικογενειακή Θεραπεία.

Η Βάσω Βασιλείου που δίδασκε τότε και στο Pierce Αμερικάνικο Κολλέγιο στην Αθήνα ως μόνιμη καθηγήτρια Ψυχολογίας (1963 – 1975), ανέπτυξε ακόμη περισσότερο την «Τεχνική Ανάλυσης της Αλληλουχίας» (Sequence Analysis Technique) για κλινικούς και κοινωνιο-εκπαιδευτικούς λόγους στην Οικογενειακή Θεραπεία και Εκπαίδευση.

Ιστορικό

Sima73b

Το Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου ίδρυσαν το 1963 οι Γιώργος και Βάσω Βασιλείου. Ήταν ο πρώτος φορέας  στην Ελλάδα που προσέφερε πρακτικές εφαρμογές και εκπαίδευση γύρω από τη Συστημική Ψυχοθεραπεία Ομάδας και Οικογένειας.

Ο Γιώργος και η Βάσω Βασιλείου ανέπτυξαν προσεγγίσεις προσαρμοσμένες στα ιδιαίτερα πολιτισμικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικογένειας, αξιοποιώντας την πρωτοποριακή έρευνα των N. Ackerman, V. Satir, P. Watzlawick, L. Whyne και άλλων επιστημόνων από την ομάδα του Palo Alto, με τους οποίους διατήρησαν μακρόχρονη σχέση και συνεργασία, ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’60.

Από το 1963 μέχρι σήμερα, το ΑΚΜΑ εξελίσσεται διαρκώς. Με τα χρόνια, οι Βασιλείου ανέπτυξαν ένα Συστημικό – Διαλεκτικό Μοντέλο Ψυχο-Κοινωνικής Παρέμβασης. Πρόκειται για μια ολιστική θεώρηση για τον Άνθρωπο, η οποία περιλαμβάνει όλες τις ομάδες στις οποίες ανήκει (την Οικογένεια, την Κοινότητα, την Κοινωνία…). Το ΑΚΜΑ ανέπτυξε νέα θεωρητικά μοντέλα και θεραπευτικές προσεγγίσεις, λειτουργικά και αποτελεσματικά για την ελληνική οικογένεια και εκπαιδεύει έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό επαγγελματιών σε αυτό το επιστημονικό πεδίο.

Περισσότερα

Στα χρόνια της λειτουργίας του ΑΚΜΑ, η επιστημονική ομάδα και οι συνεργάτες του έχουν αφιερώσει τη δράση τους στην ανάπτυξη, την καθιέρωση και την εποπτεία προγραμμάτων πρόληψης που ενθαρρύνουν τη δημιουργία λειτουργικών ομάδων μέσα σε ιατρικά, εκπαιδευτικά και κοινοτικά πλαίσια, σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Παράλληλα με την κύρια δράση του ΑΚΜΑ στον ελλαδικό χώρο, οι συνεργάτες του έχτισαν και διατήρησαν σταθερές συνεργασίες με φορείς του εξωτερικού. Ως βασικοί εκπαιδευτές στην Οικογενειακή Θεραπεία και στη Θεραπεία Ομάδας, συνεργάστηκαν με κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα διεθνώς, πραγματοποίησαν Εκπαιδευτικά Εργαστήρια, Σεμινάρια Μετεκπαίδευσης και Φροντιστήρια για εφαρμοσμένες τεχνικές, σε σημαντικά πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, οργανισμούς υγείας και πρόνοιας και επιστημονικές ενώσεις σε περισσότερες από 15 χώρες της Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης (στη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Κροατία, την Τσεχία, τη Δανία, το F.Y.R.O.M., την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Σουηδία, την Αλγερία, τη Σερβία, τη Ρουμανία, την Τουρκία, το Ισραήλ, τη Ρωσσία, τη Μ. Βρετανία) αλλά και στη Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ, Καναδά, Μεξικό).

Στα χρόνια, 1970 στους Δελφούς, 1972 στις Πλάτρες της Κύπρου, 1974 στην Αθήνα, 1976 στην Opatija, 1978 στη Λισσαβόνα, 1980 στη Λευκωσία οργανώθηκαν Διεθνή Δελφικά Συμπόσια για Οικογενειακή Θεραπεία με Πρόεδρο τον Γ.Βασιλείου και συνπρόεδρο τον D.Rubinstein. Το 1987 στην Πράγα οργανώθηκε Διεθνές Συνέδριο για την Οικογενειακή Θεραπεία με Πρόεδρο την Virginia Satir και Αντιπρόεδρο τον Γ.Βασιλείου.

Οι ιδρυτές του ΑΚΜΑ υπήρξαν μέλη με κεντρική θέση σε Διεθνείς Εταιρείες. Ο Γιώργος Βασιλείου διετέλεσε Πρόεδρος της Παγκόσμιας Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής (1978-83), Πρόεδρος της Μεσογειακής Κοινωνικοψυχιατρικής Εταιρείας (1972-80), Πρώτος Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ομάδας (1973-80), Μέλος του Δ.Σ. της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας (1972-76), Corresponding Fellow από την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία (ΑΡΑ) και μαζί με τη Βάσω εξελέγησαν Fellows και Master-Trainers της Αμερικανικής Εταιρείας Ομαδικής Ψυχοθεραπείας. Η Βάσω Βασιλείου εξελέγη Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Διεθνούς Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ομάδας (1973-80) και του Δ.Σ. του Διεθνούς Συμβουλίου Ψυχολόγων (1967-69, 1975-77).

Κεντρική αρχή στη φιλοσοφία του ΑΚΜΑ είναι η διατήρηση της ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ του, στην ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΚΕΨΗ και ΔΡΑΣΗ. Πορεύεται ακόμα σήμερα με οδηγό αυτή την αρχή, παραμένοντας φορέας ανεξάρτητος οικονομικά και κοινωνικά, προωθώντας την επικοινωνία, τη συν-διαλλαγή και τη συνεργασία μεταξύ των επιστημών που έχουν ως κέντρο τον ΑΝΘΡΩΠΟ, με προσανατολισμό διεθνή και δια-πολιτισμικό. 

 

 

 

Διοικητικο Συμβούλιο

Εταιρεία Προαγωγής Ερευνών Ανθρωπίνων Σχέσεων
(Ε.Π.Ε.Α.Σ.)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Διονύσης ΤΟΔΟΥΛΟΣ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Ουρανία ΕΦΡΑΙΜΟΓΛΟΥ
ΤΑΜΙΑΣ: Βασιλική ΓΑΚΟΥ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ: Φωτεινή ΜΟΥΣΤΑΚΑ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ: Μανόλης ΒΕΛΙΤΖΑΝΙΔΗΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ: 'Εφη ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΗ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ: Ευάγγελος ΣΠΙΝΕΛΛΗΣ

Επιστημονική Ομάδα

Πέτρος Πολυχρόνης

Παιδοψυχίατρος
Παιδοψυχίατρος, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών. Διευθυντής του Αθηναϊκού Κέντρου Μελέτης του Ανθρώπου (Α.Κ.Μ.Α) από το 2001 ως σήμερα.
READ MORE
Petros I. Polychronis M.D.

polyxronis_PetrosΠαιδοψυχίατρος, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών. Διευθυντής του Αθηναϊκού Κέντρου Μελέτης του Ανθρώπου (Α.Κ.Μ.Α) από το 2001 ως σήμερα. Υπεύθυνος Προγραμμάτων για την Υποστήριξη Οικογενειών σε Κρίση σε ποικίλα πλαίσια, όπως η Κινητή Παιδοψυχιατρική Μονάδα Φωκίδας, το Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο Καλλιθέας και το Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο Χολαργού. Τ. μέλος του Δ.Σ. της Παγκόσμιας Οργάνωσης για την Κοινωνική Ψυχιατρική και της Μεσογειακής Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής. Τ. μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας. Μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ομάδας και της Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Εταιρείας Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας. Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας για την Απο-ιδρυματοποίηση και την Ψυχική Υγεία. Επίτιμο Μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (Κ.Ε.Θ.Ε.Α.). Κύριοι τομείς ειδίκευσης: - Σχεδιασμός και υλοποίηση Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων για το προσωπικό Κέντρων Ψυχικής Υγείας και Εκπαιδευτικών Οργανισμών. - Προγράμματα Πρόληψης για Οικογένειες σε Κρίση. - Εκπαίδευση στην Θεραπεία Οικογένειας. Συμμετείχε ως συντονιστής και εκπαιδευτής σε Προγράμματα Ευαισθητοποίησης που διοργανώθηκαν από την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας και από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης. Από το 1991 έως το 1993, διηύθυνε Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Ψυχολόγων, Κοινωνικών Λειτουργών και Νηπιαγωγών που πραγματοποιήθηκε στο Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο Καλλιθέας. Από το 1995 έως το 1998 υπήρξε Επιστημονικός - Οργανωτικός Υπεύθυνος στη Συντονιστική Επιστημονική Ομάδα του Προγράμματος ΟΚΑΝΑ - ΑΚΜΑ "Εκπαιδεύοντας τον Άνθρωπο του 2000 - Πολυεπίπεδη και Πολυεστιακή Ευαισθητοποίηση της Κοινότητας". Από το 2009 μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Γιώργος Γουρνάς

Ψυχίατρος
Διδάκτωρ Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπήρξε συντονιστής του Προγράμματος Κοινοτικής Ψυχικής Υγείας που διοργάνωσε το Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής Βορειοανατολικής Περιφέρειας Αθήνας, καθώς επίσης και συντονιστής εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου.
READ MORE
Γιώργος Γουρνάς M.D., PhD

george_ gournasΔιδάκτωρ Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπήρξε συντονιστής του Προγράμματος Κοινοτικής Ψυχικής Υγείας που διοργάνωσε το Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής Βορειοανατολικής Περιφέρειας Αθήνας, καθώς επίσης και συντονιστής εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου. Μέλος της Αμερικανικής και Διεθνούς Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Ομάδας, και της Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Εταιρείας Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας, μέλος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, της Νευρολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας για την Αποϊδρυματοποίηση και την Ψυχική Υγεία. Κύριος τομέας ειδίκευσης: Προγράμματα Εκπαίδευσης Στελεχών Ψυχικής Υγείας στο Συστημικό Σκέπτεσθαι, Προγράμματα Πρόληψης Κοινότητας, μελέτη του Ρόλου της Τρίτης Ηλικίας στην Μεταβαλλόμενη Ελληνική Οικογένεια. Συμμετείχε σε ποικίλα σεμινάρια ως εκπαιδευτής, όπως: Ειδικά Σεμινάρια προς τους Καθηγητές της Μέσης Εκπαίδευσης των Σχολείων περιοχής Βύρωνα-Καισαριανής, Πρόγραμμα "Αγωγής Υγείας στα Σχολεία" για Καθηγητές και Μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης των σχολείων Βύρωνα-Καισαριανής, Σεμινάριο Ευαισθητοποίησης σε θέματα ένταξης αυτοκλινόντων μαθητών, που πραγματοποιήθηκε στα Γραφεία Σχολικών Συμβούλων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομαρχίας Πειραιά. Υπήρξε συντονιστής και εκπαιδευτής σε Προγράμματα Ευαισθητοποίησης που διοργάνωσε η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας και η Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης. Διδάσκει επίσης σε σεμινάρια Ευαισθητοποίησης Επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας με θέμα την Δυναμική της Οικογένειας και της Ομάδας, που διοργανώνει το Ελληνικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας. Μέλος της Συντονιστικής Επιστημονικής Ομάδας του Προγράμματος ΟΚΑΝΑ - ΑΚΜΑ "Εκπαιδεύοντας τον Άνθρωπο του 2000 - Πολυεπίπεδη και Πολυεστιακή Ευαισθητοποίηση της Κοινότητας", υπεύθυνος της Ευαισθητοποίησης Εκπαιδευτικών και της Ευαισθητοποίησης Ειδικών Επιστημόνων-Στελεχών καθώς και εκπαιδευτής.

Διονύσης Σακκάς

Ψυχίατρος
Ψυχίατρος Ψυχοθεραπευτής, Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Διδακτορική Διατριβή στις Ψυχοσωματικές Διαταραχές
Μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας (ΣΕΟ) του ΑΚΜΑ
READ MORE
Διονύσης Σακκάς M.D., Ph.D., E.C.P.

Sakas_DionysisΨυχίατρος Ψυχοθεραπευτής, Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Διδακτορική Διατριβή στις Ψυχοσωματικές Διαταραχές από την Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας (ΣΕΟ) του ΑΚΜΑ
Εκπαιδευτής, Επόπτης, Διεπαγγελματικός Σύμβουλος

Επαγγελματική Προϋπηρεσία:

1980-1986 Εργασία ως ψυχίατρος στο Αιγινήτειο, στην Ιδιωτική Κλινική «Γαλήνη», και στο Ψ.Ν.Α. Δαφνί 1986-2013 Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» Διετέλεσε Συντονιστής Διευθυντής του Ψυχιατρικού Τμήματος και Διευθυντής του Ψυχιατρικού Τομέα
 • Ίδρυση Μονάδας Ψυχοθεραπειών του Γενικού Κρατικού Αθηνών - Συστημική Ψυχοθεραπεία(1989)
 • Δημιουργία Ξενώνα Ενηλίκων Χολαργού και Υποδομών Μονάδας Οξέων- Επειγόντων και Νοσοκομείου Ημέρας του Γ.Ν.Α. “Γ. Γεννηματάς”
 

Παράλληλες επαγγελματικές δραστηριότητες

 • 1982-1985 Υποκατάστημα ΙΚΑ Δραπετσώνας
 • 1994-1995 Κέντρο Υγείας Λαυρίου
 • 1/2 - 30/7/2002 Κ.Ψ.Υ. Βύρωνα-Καισαριανή
 • 1995-1998 Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών Ο.ΚΑ.ΝΑ
Ίδρυση Τμήματος και Υπεύθυνος της Μονάδας Πρόληψης – Εκπαίδευσης
 • τριετή πιλοτικά προγράμματα πρόληψης – εκπαίδευσης σε 5 Δήμους της Ελλάδας: Εκπαίδευση-Εποπτεία στελεχών αγωγής υγείας και πρόληψης σχολικών και τοπικών κοινοτήτων
 • 1991-1994 Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.Θ.Ε.Α.)
Εκπαιδευτής στο Οικογενειακό Πρόγραμμα της Θεραπευτικής Κοινότητας «ΣΤΡΟΦΗ» για εφήβους
 • Εισηγητής Βιωματικών Σεμιναρίων σε συνεργασία με Μεταπτυχιακά Τμήματα Πανεπιστημίων, Υπουργεία, Επιστημονικούς Οργανισμούς, Φορείς Υγείας και Ψυχικής Υγείας κ.α.

Συμμετοχή σε Επαγγελματικές Οργανώσεις

 • Ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος (από το 2013) της Ελληνικής Εταιρείας Συστημικής Θεραπείας Οικογένειας, Ομάδας και Ατόμου (ΕΛ.Ε.ΣΥ.Θ.) και Αντιπρόεδρος (2010-2013)
 • Αντιπρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος (Ε.Ε.Ψ.Ε.) (1998-2002), ομοσπονδίας επιστημονικών εταιρειών και εκπαιδευτικών κέντρων, μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ψυχοθεραπεία (E.A.P.)
 • Μέλος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (Ε.Ψ.Ε)
 • Μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Ομαδικής Ψυχοθεραπείας (A.G.P.A.)
 • Μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Οικογενειακής Θεραπείας (E.F.T.A.)
 • Ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής Ψυχικής Υγείας της ΕΙΝΑΠ
 • Επίτιμο μέλος του Δ.Σ. του ΚΕ.Θ.Ε.Α. (2005-2009)
 • Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Μεσογειακής Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής (ME.S.P.A.) (1990-1991)
 • Ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Ε.Ε. της Ελληνικής Εταιρείας για τον Αποϊδρυματισμό και την Ψυχική Υγεία (ΑΠΟ.Ψ.Υ) (1990)
 

Συμμετοχή σε Συνέδρια - Συγγραφικό έργο

 • Μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του επιστημονικού περιοδικού «Τετράδια Ψυχιατρικής». Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του περιοδικού «Εξαρτήσεις»
 • Επιμέλειες βιβλίων, δημοσιεύσεις σε βιβλία και περιοδικά (ενδεικτικά: Διεπαγγελματική συμβουλευτική,Ψυχοκοινωνικοί παράγοντες στην πρόγνωση της Ιδιοπαθούς Νόσου του εντέρου, Ψυχολογία και Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, Ψυχολογία και Πλαστική χειρουργική, κα)
 • Συμμετοχή ως υπεύθυνος ερευνητής, επόπτης ή μέλος ερευνητικής ομάδας σε ποικίλης θεματολογίας ερευνητικά προγράμματα, βραβευμένα σε Πανευρωπαϊκά και Πανελλήνια Συνέδρια
(ενδεικτικά: EFTA, Βερολίνο: «Οικογενειακή Θεραπεία στο Χρόνιο Πόνο». “Η σχέση της Θεωρίας του Νου με τα συμπτώματα και τη νοητική δυσλειτουργία στη διπολική διαταραχή: Προοπτική μελέτη” *Η σύνδεση του με το ΑΚΜΑ και τους δασκάλους του Γ. και Β. Βασιλείου, του πρόσφερε την ευκαιρία να απαρτιώσει στα πλαίσια της Διαλεκτικής Συστημικής Επιστημολογίας και τις προηγούμενες εκπαιδεύσεις του στην Γνωσιακή και Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεία.

Κυριακή Πολυχρόνη

Ψυχολόγος
Η Κυριακή Πρωτοψάλτη-Πολυχρόνη είναι Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια Ζεύγους, Οικογένειας και Ομάδας, Εκπαιδεύτρια και Επόπτρια Ψυχοθεραπευτών , τακτικό μέλος της Επιστημονικής Ομάδας του Αθηναϊκού Κέντρου Μελέτης του Ανθρώπου (ΑΚΜΑ).
READ MORE
Κυριακή Πολυχρόνη, M.A., C.G.P., E.C.P.
Kyriaki_PolychroniΗ Κυριακή Πρωτοψάλτη-Πολυχρόνη είναι Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια Ζεύγους, Οικογένειας και Ομάδας, Εκπαιδεύτρια και Επόπτρια Ψυχοθεραπευτών.

Η κυρία Πολυχρόνη είναι τακτικό μέλος της Επιστημονικής Ομάδας του Αθηναϊκού Κέντρου Μελέτης του Ανθρώπου (ΑΚΜΑ), ένα από τα πρώτα κέντρα στην εφαρμογή της θεραπείας οικογένειας στην Ευρώπη.

Είναι ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Οικογενειακής Θεραπείας (European Family Therapy Association-EFTA) της οποίας πρόσφατα εκλέχτηκε Πρόεδρος, μετά την πολυετή της υπηρεσία ως Γενική Γραμματέας του Επιλελητηρίου των Κέντρων Εκπαίδευσης στην Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία στην Ευρώπη (EFTA-TIC).

Είναι επίσης υπεύθυνη για την επιτροπή της EFTA που μελετά τις συνέπειες της μετανάστευσης στην Ευρώπη στην οικογενειακή λειτουργία. Είναι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Θεραπευτών Οικογένειας (American Academy of Family Therapists-AFTA).

Ιδρυτικό μέλος της Αμερικανικής Ένωσης Πιστοποιημένων Ψυχοθεραπευτών Ομάδας (Certified Group Psychotherapists-C.G.P.) και επί μακρόν Κλινικό Μέλος της Αμερικανικής Εταιρίας Ψυχοθεραπευτών Ομάδας (American Group Psychotherapy Association-A.G.P.A.).

Η κυρία Πολυχρόνη έχει τελέσει Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπευτών (ΕΕΨΕ) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ).

Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Συστημικής Θεραπείας (ΕΛ.Ε.ΣΥ.Θ.). Συνεκδότρια του Ευρωπαϊκoύ επιστημονικού περιοδικού: «Human Systems: The Journal of Therapy, Consultation and Training».

Η Κυριακή Πολυχρόνη εκπαιδεύει και εποπτεύει επαγγελματίες στην Συγκινησιακά Εστιασμένη Θεραπεία Ζεύγους (EFT) και στη Συστημική Θεραπεία Οικογένειας και Ομάδας. Διδάσκει και διεξάγει εργαστήρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Πεδία Ειδίκευσης/Δημοσίευσης :

 • Σχέσεις του ζευγαριού σήμερα ιδιαίτερα όσον αφορά το ρόλο της γυναίκας.
 • Πολισμική αλλαγή και η λειτουργία της οικογένειας.
 • Βιωματική εκπαίδευση στη Συστημική Προσέγγιση και στη Θεραπεία Οικογένειας.

Μίνα Τοδούλου - Πολέμη

Ψυχολόγος
Διδάκτωρ Κοινωνικής - Εξελικτικής Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Bryn Mawr, Pennsylvania, με πτυχίο Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Columbia. Τέως Καθηγήτρια Ψυχολογίας της Σχολής Κοινωνικών Λειτουργών, και της Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας.
READ MORE
Μίνα Τοδούλου - Πολέμη, Ph.D., C.G.P., E.C.P.

TodoulouΔιδάκτωρ Κοινωνικής - Εξελικτικής Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Bryn Mawr, Pennsylvania, με πτυχίο Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Columbia. Τέως Καθηγήτρια Ψυχολογίας της Σχολής Κοινωνικών Λειτουργών, και της Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας. Τακτικό Μέλος της Αμερικανικής και της Διεθνούς Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ομάδας, και Ιδρυτικό μέλος της Εθνικής Γραμματείας Εγκεκριμένων Ψυχοθεραπευτών Ομάδας. Ιδρυτικό Μέλος της Ευρωπαϊκής και Τακτικό Μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας και του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων.

Είναι Τακτικός συνεργάτης του Αθηναϊκού Κέντρου Μελέτης του Ανθρώπου από το 1974 και η εργασία της εστιάζεται στην Ψυχοθεραπεία Οικογένειας και Ομάδας, στον Προσανατολισμό Ζωής και Εκπαίδευση των Νέων Ενηλίκων για την Οικοδόμηση Βιώσιμων Σχέσεων και Λειτουργικών Ρόλων στα πλαίσια της Οικογένειας, της Εργασίας και του ευρύτερου Κοινωνικού Χώρου.

Από το 1981 έως σήμερα διεξάγει μετεκπαιδευτικά σεμινάρια για κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους και εκπαιδευτικούς, κυρίως σε θέματα σχετικά με τις δομές και διεργασίες που αναπτύσσονται μέσα στις ανθρώπινες ομάδες και σε κοινωνικά συστήματα όπως ομόλογη ομάδα, εκπαιδευτική τάξη, οικογένεια.

Συνεργάτης του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού από το 1985, σε πρόγραμμα Πολυσυστημικής Παρέμβασης σε Ιδρύματα Παιδικής Προστασίας, και σε μελέτη για το Φυσικό και Ψυχοκοινωνικό Περιβάλλον Ανάπτυξης του Παιδιού Προσχολικής Ηλικίας και τον Ρόλο της Οικογένειας και Εκπαιδευτικού Πλαισίου στην Κοινωνικοποίηση. Συνεργάτης του Κέντρου Εκφρασης και Δημιουργίας από το 1989 και σε συνεργασία με τη Γραμματεία Νέας Γενιάς, μελετά την Πολιτιστική Συμμετοχή και Έκφραση Παιδιών και Εφήβων και συνεργάζεται σε Προγράμματα Εκπαίδευσης Πολιτιστικών Στελεχών και σε Σχεδιασμό Πολιτιστικών Προγραμμάτων για παιδιά Εφήβους και Ενήλικες.

Κύριος τομέας ειδίκευσης: μελέτη της Δυναμικής της Οικογένειας και της Ομάδας, Οικοσύστημα Ανάπτυξης Παιδιού, Πολιτιστική Ταυτότητα Νέων, Προγράμματα Πρόληψης στην Κοινότητα που απευθύνονται σε Γονείς, Εκπαιδευτικούς, Νέους Ενήλικες και Στελέχη Πολιτιστικών Φορέων. Από το 1985 ανέπτυξε ένα εποπτικό/συμβουλευτικό πρόγραμμα για Προσχολικά Κέντρα, Σχολεία και για Εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων. Είναι μέλος στη Συντονιστική Επιστημονική Ομάδα και Υπεύθυνη της Εκπαίδευσης Εκπαιδευτικών του Προγράμματος ΟΚΑΝΑ - ΑΚΜΑ "Εκπαιδεύοντας τον Άνθρωπο του 2000 -Πολυεπίπεδη και Πολυεστιακή Ευαισθητοποίηση της Κοινότητας" (1985 έως σήμερα).

Συνεργατες

Αθανασιάδου Σοφία

Αθανασιάδου Σοφία
Αθανασιάδου Σοφία

Αθανασιάδου Σοφία
Αθανασιάδου Σοφία
κοινωνική λειτουργός, είναι ψυχοθεραπεύτρια ομάδας και οικογένειας, αξιοποιώντας τη Συστημική-Διαλεκτική Προσέγγιση όπως αυτή αναπτύχθηκε από το Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου.

Είναι συνεργάτης του Αθηναϊκού Κέντρου Μελέτης του Ανθρώπου συμβάλλοντας στο θεραπευτικό και εκπαιδευτικό έργο του. Ως μέλος της κλινικής ομάδας εργάζεται με άτομα, ομάδες, οικογένειες. Ως μέλος της εκπαιδευτικής ομάδας συμμετέχει στην εκπαίδευση των ειδικών ψυχικής υγείας που απευθύνονται στο ΑΚΜΑ για εκπαίδευση στην Συστημική-Διαλεκτική Προσέγγιση.

Έχει συνεργαστεί με διάφορα πλαίσια και έχει συμβάλλει στην υλοποίηση ποικίλων δράσεων με στόχο την πρόληψη της ψυχικής υγείας.

Από το 2008 ασκεί την συστημική ψυχοθεραπεία στο ιδιωτικό της γραφείο.

Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας, και της Ελληνικής Εταιρείας Συστημικής Θεραπείας (ΕΛΕΣΥΘ).

Κοινωνική Λειτουργός

Ασημογιώργος Γιώργος

Ασημογιώργος Γιώργος
Ασημογιώργος Γιώργος

Ασημογιώργος ΓιώργοςΑσημογιώργος Γιώργος

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964 και σπούδασε Κοινωνική Εργασία και το 1992 ξεκίνησε την εκπαίδευσή του στην Συστημική Διαλεκτική Προσέγγιση, στο Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου.

Έχει εργαστεί για είκοσι σχεδόν χρόνια, στον χώρο των Εξαρτήσεων, σε όλες της φάσεις της Θεραπείας.
Τα τελευταία οκτώ χρόνια της δουλειάς του στην απεξάρτηση, ασχολήθηκε με Οικογένειες Εφήβων χρηστών (ΚΕ.Θ.Ε.Α Εξάντας ), ως Υπεύθυνος της Μονάδας Οικογένειας.

Από τον Ιανουάριο του 2010, εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχοθεραπευτής με άτομα, ζευγάρια, οικογένειες και Ομάδες. Τον ίδιο χρόνο ξεκίνησε την συστηματική συνεργασία του με το Α.Κ.Μ.Α.

Είναι πιστοποιημένος Σύμβουλος σε θέματα Εξαρτήσεων (I.C.R.C) και μέλος της European Family Therapy Association (E.F.T.A).

Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.

Κοινωνικός Λειτουργός

Χαραλαμπόπουλος Βασίλης

Χαραλαμπόπουλος Βασίλης
Χαραλαμπόπουλος Βασίλης MSc, CGP

Χαραλαμπόπουλος Βασίλης

Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα και αποφοίτησε από το Λύκειο Γλυφάδας το 1988.

"Ο Βασίλης έχει 20 χρόνια εμπειρία στην θεραπεία εξαρτημένων ανθρώπων και οικογένειας και πάνω από 17 χρόνια εμπειρία στην θεραπεία ομάδας Σπούδασε συμβουλευτική ψυχολογία και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία. Η κλινική του εκπαίδευση ξεκίνησε σε μεγάλες μονάδες απεξάρτησης στη Μεγάλη Βρετανία στις αρχές τις δεκαετίας του 90. Το 1999 έφτασε να διευθύνει μια από τις παλιότερες και ιστορικότερες μονάδες απεξάρτησης και στην συνέχεια επιστρέφοντας στην Ελλάδα συνεργάστηκε με κάποιες από αυτές ως εξωτερικός επόπτης και επιβλέπον. Κατά την διάρκεια της θητείας του στην Αγγλία εκπαιδεύτηκε και στην διαχείριση (management) μονάδων ψυχικής υγείας.

Το 2002 μαζί με δύο ακόμα συνεργάτες του ίδρυσαν το Κέντρο Έρευνας Ανθρώπινων Συμπεριφορών που είναι η πρώτη ιδιωτική πρωτοβουλία στον χώρο της θεραπείας της εξάρτησης στην Ελλάδα.

Μαζί με το Κέντρο δραστηριοποιήθηκε στην Ελλάδα και στην Κύπρο σε δράσεις που αφορούσαν την πρόληψη, τη θεραπεία αλλά και την εκπαίδευση επαγγελματιών στον χώρο της εξάρτησης. Το 2008 βραβεύτηκε από τον Υπουργό Υγείας της Κύπρου για την συνολική προσφορά του στην εκπαίδευση και την πρόληψη στην Κύπρο.

Ο Βασίλης είναι κλινικά πιστοποιημένος θεραπευτής ομάδας, μέλλος της Αμερικανικής Εταιρείας Ομαδικής Θεραπείας (AGPA) και πιστοποιημένος θεραπευτής οικογένειας ,μέλλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Θεραπείας Οικογένειας (EFTA).

Το 2012 ολοκλήρωσε δεκαετή εκπαίδευση στο Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου με αντικείμενο την συστημική επιστημολογία και την εφαρμογή της στη θεραπεία οικογένειας και ομάδας. Εδώ και 4 χρόνια είναι μέλλος της θεραπευτικής ομάδας του Αθηναϊκού Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου ενώ παράλληλα συνεργάζεται με το ΑΚΜΑ στην εκπαίδευση και υποστήριξή οργανισμών .

Ο Βασίλης έχει πολύ στενή σχέση με την μουσική από όταν ήταν μικρό παιδί έχοντας έντονα ερεθισματα μέσα στο οικογενειακό του περιβάλλον. Από την ηλικία των 8 ετών ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του στο Εθνικό Ωδείο Γλυφάδας και μέχρι σήμερα σπουδάζει , συνθέτει και παίζει κιθάρα σε διάφορα επίπεδά και πλαίσια. Η μουσικότητα είναι πάντα μια αναπόσπαστη πλευρά του που τονίζετε μέσα στην θεραπευτική του δουλειά με τον Άνθρωπο."

 

Ψυχοθεραπευτής

Γάκου Βέτα

Γάκου Βέτα
Γάκου Βέτα

Ψυχοπαιδαγωγός

Gakou Veta

Μουστάκα Λ. Φωτεινή
Μουστάκα Λ. Φωτεινή

Σχολή Κοινωνικών Λειτουργών Αθηνων (ΙΑΚΕ) , Μέλος του Συλλόγου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας, Μέλος της Αμερικανικής (A.G..P.A.) και της Διεθνούς (I.A.G..P.) Εταιρείας Ομαδικής Ψυχοθεραπείας.
Μέλος της Διεθνούς (I.F.T.A.) και της Ευρωπαϊκής (E.F.T.A.) Εταιρείας Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας.

Εξειδίκευση: Ευαισθητοποίηση στις Δυναμικές της Οικογένειας και Προαγωγή της Λειτουργικότητας του Εαυτού και της Οικογένειας, μέσω διερεύνησης των σχέσεων ανάμεσα σε 3 γενιές σε Ομάδες Μητέρων και Παιδιών και Ομάδες Μεγαλυτέρων Γυναικών (φάσις «άδειας φωλιάς» και μετέπειτα). Επίσης στην Ομαδική Ψυχοθεραπεία ενηλίκων γυναικών.

Συμπληρωματικές Πληροφορίες
- Σπουδές Δημοσιογραφίας
- Εκπαίδευση σε ψυχοθεραπεία μέσα από το σώμα (με τον Stanley Keleman, Berkley)
- Υπεύθυνη για την διοργάνωση και διεξαγωγή βιωματικών σεμιναρίων στο ΑΚΜΑ.
- Εκπαίδευση των συντονιστών που συμμετέχουν στα Σεμινάρια Μητέρων και Α - Ω.
- Παντρεμένη, μητέρα2 παιδιών και γιαγιά 3 εγγονών…

Κοινωνική Λειτουργός

Yiannis Sigalas

Σιγάλας Ιωάννης
Σιγάλας Ιωάννης M.D.,Ph.D.

Παιδοψυχίατρος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Γιάννης Σιγάλας χει εκπαιδευτεί στο ΑΚΜΑ στην οικογενειακή και ομαδική ψυχοθεραπεία, από τον Γεώργιο και την Βάσω Βασιλείου. Είναι μέλος σε πολλές Ελληνικές και διεθνείς επιστημονικές Εταιρείες, ενώ του έχει χορηγηθεί το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Ψυχοθεραπείας από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ψυχοθεραπείας.

Είναι Υπεύθυνος Εκπαίδευσης και Έρευνας στο Κέντρο Παιδοψυχικής Υγιεινής του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ). Έχει υπάρξει Επιστημονικός Συνεργάτης του Θεραπευτικού Προγράμματος «Νόστος» του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.Θ.Ε.Α.), Σύμβουλος Παιδοψυχίατρος στις Κατασκηνώσεις για παιδιά με ειδικές ανάγκες των Ταμείων Υγείας της Εθνικής και της Αγροτικής Τράπεζας, Συντονιστής στο Πρόγραμμα Κατάρτισης Στελεχών-Μητέρων Αναδοχής, το οποίο επιχορηγήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και υλοποιήθηκε στο Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο (Π.Ε.Ν.) Καλλιθέας, καθώς και Επιστημονικός Συνεργάτης της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας στους Νομούς Βοιωτίας και Φωκίδας.

Στο ΑΚΜΑ ο κ. Σιγάλας ασχολείται με την οικογενειακή και ομαδική ψυχοθεραπεία, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές εκπαιδευτικές δραστηριότητες εντός και εκτός ΑΚΜΑ. Σήμερα τα κύρια ενδιαφέροντά του περιλαμβάνουν: α) Την εφαρμογή της ομαδικής και οικογενειακής ψυχοθεραπείας στην πρόληψη και θεραπεία των παιδοψυχιατρικών διαταραχών, και β) την προώθηση των διεργασιών της ενηλικίωσης (στην ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων, στον επαγγελματικό προσανατολισμό, και γενικά στην δόμηση ενήλικης ταυτότητας) σε εφήβους και νέους ενήλικες.

Παιδοψυχίατρος

Τσουνάκη Μαλβίνα

Τσουνάκη Μαλβίνα
Τσουνάκη Μαλβίνα

Τσουνάκη Μαλβίνα

είναι απόφοιτος ψυχολογίας, και κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων, στην Κλινική Ψυχολογία (MS) και την Συμβουλευτική στην Θεραπεία Οικογένειας και Ζεύγους (Advanced Counseling Degree in Marriage and Family Therapy) από το Bridgeport University, C.T. στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Εκπαιδεύτηκε στην Συστημική Προσέγγιση στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων.

Έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και εργάζεται ιδιωτικά από το 1987.

Εκπαιδεύει επαγγελματίες στον χώρο της Ψυχικής Υγεία σε συνεργασία με το Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου Α.Κ.Μ.Α. στην Ψυχολογική Αξιολόγηση και την Οικογενειακή Θεραπεία.

Είναι ενεργό μέλος των Εταιρειών: ΣΕΨ, Ε.ΛΕ.ΣΥ.Θ, E.F.T.A., μέλος του Δ.Σ. και Πρόεδρος του επιμελητηρίου ατόμων – Chamber of Individual Members (CIM) έως το 2014, EAP, AAMFT, APA, AGPA, IFTA, Man-Environment Systems Association.

Ψυχολόγος

Δημητριάδου Αλεξάνδρα

Δημητριάδου Αλεξάνδρα
Δημητριάδου Αλεξάνδρα

Η Αλεξάνδρα Δημητριάδου είναι ψυχολόγος, θεραπεύτρια οικογένειας.

Έχει μεταπτυχιακή ειδίκευση στη Σχολική Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Εκπαιδεύτηκε στη Συστημική Θεραπεία Οικογένειας στο Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου (Α.Κ.Μ.Α).

Εκπαιδεύτηκε στη χορήγηση ψυχομετρικών εργαλείων για την αξιολόγηση των νοητικών λειτουργιών και της προσωπικότητας (WISC, WAIS, T.A.T, RORSHACH) στο Α.Κ.Μ.Α.

Ασχολήθηκε με την αποκατάσταση μαθησιακών δυσκολιών και την εκπαίδευση παιδιών με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές και μαθησιακές δυσκολίες και τη συμβουλευτική υποστήριξη των οικογενειών τους.

Συμμετείχε στo προγράμμα «Συναισθηματική Αγωγή» του Πανεπιστημίου Αθηνών σε μαθητές και δασκάλους δημοτικών σχολείων της Αττικής.

Εργάστηκε ως συντονίστρια ομάδων γονέων στο Πρόγραμμα Συμβουλευτικής Γονέων του Ι.ΔΕ.ΚΕ (Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαιδευτικής Κατάρτισης Ενηλίκων).

Εργάστηκε στην οργάνωση και εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης στην οικογένεια και την εκπαιδευτική κοινότητα (Κέντρο Πρόληψης και Αγωγής Υγείας Ν.Σάμου).

Από το 2008 εργάζεται ως ψυχολόγος στο Κέντρο Προστασίας Παιδιού «η Μητέρα».

Η Αλεξάνδρα Δημητριάδου στο πλαίσιο της συνεργασίας της με το Α.Κ.Μ.Α, συμμετέχει στη δημιουργία εκπαιδευτικού δικτύου για τη Συγκινησιακά Εστιασμένη Θεραπεία Ζεύγους.

Ψυχολόγος

Κοτορού Δήμητρα

Κοτορού Δήμητρα
Κοτορού Δήμητρα


Παιδοψυχίατρος

Σακκά Αλιφραγκή Μαρία

Σακκά Αλιφραγκή Μαρία
Σακκά Αλιφραγκή Μαρία

Η Μαρία Αλιφραγκή Σακκά είναι Παιδαγωγός, Ψυχοθεραπεύτρια, κάτοχος πτυχίου Παιδαγωγικής ΠΑΤΕΣ-ΣΕΛΕΤΕ 1991 και απόφοιτος ΤΕΙ Αθήνας Επαγγελμάτων Υγείας.

Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συστημικής Θεραπείας (ΕΛ.Ε.ΣΥ.Θ.), της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Οικογενειακής Θεραπείας (E.F.T.A.) και κάτοχος του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Ψυχοθεραπείας (E.C.P.) της Ε.Α.Ρ .

Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού Σταδιοδρομίας, ενταγμένη στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκπαιδευτών Ενηλίκων του Ε.ΚΕ.ΠΙΣ .

Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής.

Συνδέθηκε με τους Γ. και Β. Βασιλείου και το Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου το 1984 και εκπαιδεύτηκε στη Δυναμική, Διεργασία και Θεραπεία Οικογένειας και Ομάδας ,και τη Συμβουλευτική Εφήβων .

Εργάσθηκε για σειρά ετών στο Κέντρο Παιδοψυχικής Υγιεινής του ΙΚΑ ως Υπεύθυνη Επαγγελματικού Προσανατολισμού Εφήβων (Προσανατολισμός Ζωής), ατομικά, σε ομάδες και με τις οικογένειες μεγάλου αριθμού εφήβων. Διετέλεσε μέλος του Τμήματος Εκπαίδευσης και Έρευνας του Κέντρου Παιδοψυχικής Υγιεινής του ΙΚΑ.

Συμμετείχε ως εκπαιδεύτρια σε ποικίλα προγράμματα για έφηβους εκπαιδευτικούς και γονείς όπως: του Υπουργείου Παιδείας πχ στο “Μείζων Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών”, σε προγράμματα επιμόρφωσης Συμβούλων Επαγγελματικού Προσανατολισμού σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε εκπαιδευτικά προγράμματα των ΟΚΑΝΑ, ΝΕΛΕ, ΕΠΙΨΥ, του Κέντρου Παιδοψυχικής Υγιεινής και φυσικά του ΑΚΜΑ


Ψυχοθεραπεύτρια

Τσάκωνα Ελίνα

Τσάκωνα Ελίνα
Τσάκωνα Ελίνα

Η Ελίνα Τσάκωνα είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας /Ψυχοθεραπεύτρια. Σπούδασε στις ΗΠΑ Ψυχολογία, Παιδαγωγική και Ειδική Αγωγή με μεταπτυχιακό στην Συμβουλευτική. Εκπαιδεύτηκε στο ΑΚΜΑ στη Συστημική Προσέγγιση και ειδικότερα στην Διεργασία Ομάδας και την Οικογενειακή Θεραπεία. Εργάζεται ιδιωτικά και είναι συνεργάτης του ΑΚΜΑ ως ψυχοθεραπεύτρια.


Ψυχοθεραπεύτρια

Τσούχλος Α. Δημήτρης

Τσούχλος Α. Δημήτρης
Τσούχλος Α. Δημήτρης

Master Executive Coach & Organizational Developer (MSc)

Για πάνω από 20 χρόνια ο Δημήτρης ζούσε μια ‘διπλή ζωή’. Στη μία -ως υψηλόβαθμο διευθυντικό στέλεχος στο χώρο της διαφήμισης και της τηλεόρασης- ήταν ανταγωνιστικός, δυναμικός, εστιασμένος στο στόχο και το αποτέλεσμα. Στην άλλη -ως συνεργάτης του ΑΚΜΑ και εκπαιδευτής/συντονιστής ομάδων– ήταν υποστηρικτικός, υπομονετικός, εστιασμένος στη σχέση και τον άνθρωπο. Θεωρώντας ο ίδιος αυτά τα υλικά -τα ‘σκληρά’ και τα ‘μαλακά’- εντελώς ασύμβατα μεταξύ τους, κρατούσε τις δυο του αυτές ιδιότητες εντελώς ξεχωριστές. Ώσπου ανακάλυψε ότι τα υλικά αυτά όχι μόνο συνδέονται, αλλά ότι είναι αλληλοεξαρτώμενα και αλληλοσυμπληρούμενα.

Συνδυάζοντας τα διαπίστωσε ό,τι έχει την ικανότητα να βοηθάει Επιχειρηματίες, Στελέχη και Οργανισμούς να γίνονται η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους και να φτάνουν εκεί που θέλουν (και αρκετές φορές ακόμη μακρύτερα) παρά τις όποιες συνθήκες.

Τα τελευταία χρόνια είχε την ευκαιρία και τη χαρά να συνδεθεί και να ‘συνδέσει’ ανθρώπους από πολλούς Οργανισμούς όπως οι NOVARTIS, MEDTRONIC, EΛΠEN, OMEGA PHARMA, GAP, AMGEN, ΤΝΤ Skypak, L’OREAL, PROCTER & GAMBLE, SEB, BIC, BP, COCA-COLA 3E, MONDELEZ (KRAFT), OTE, ΟΤΕ TV, COSMOTE, ΓEΡMANΟΣ, ENEL, LAFARGE, DANONE, PHILIP MORRIS, ATHENS AIRPORT, INTRACOM, FIRST DATA, CITIBANK, PIRΑΕUS BANK, HYUNDAI, ΚΙΑ, VOLVO, MSPS, EΒΓA, ΔΩΔΩNΗ, EΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ, ΝΝ (ING), INTERAMERICAN, COSTAMARE, TECHNOMAR, FRANMAN, HSW, OCEAN GOLD, OΠΑΠ, ΕΕΔΕ, KEΘEA και άλλους.

Μέσα από αυτήν την πολυεπίπεδη και πολυεστιακή προσέγγιση διαπίστωσε ότι αυτό που τελικά οι Άνθρωποι και οι Οργανισμοί καταφέρνουν αναμιγνύοντας αυτά τα δυο υλικά, δεν είναι ότι παράγουν κορυφαία αποτελέσματα μόνο σ’ ένα μη μετρήσιμο επίπεδο –την επικοινωνία, τη συνεργασία και το εταιρικό ‘κλίμα’, αλλά και σ’ ένα πολύ απτό -την ανάπτυξη, το έσοδο και την κερδοφορία.


Executive Coach