Την Κυριακή 2 Απριλίου, ο κλάδος «Τέχνη και Ψυχιατρική» της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας συνδιοργάνωσε με την Ταινιοθήκη της Ελλάδας για δέκατη συνεχή χρονιά το αφιέρωμα «Κινηματογράφος και Ψυχιατρική», που έχει γίνει πια θεσμός. Οι ομιλητές ήταν ο Ηλίας Βλάχος, Ψυχίατρος και η Αργυρώ Κυριαζή, Ψυχίατρος.

Ο θεματικός άξονας φέτος ήταν «Προσφυγιά: διαδρομές και τραύμα».

Η Ψυχιατρική ως η κατ’ εξοχήν επιστήμη που ασχολείται με την κατανόηση της ψυχικής και κοινωνικής ετερότητας αποφάσισε με την προβολή ταινιών οι οποίες επικεντρώνονται στους πρόσφυγες να ασχοληθεί με ένα εξαιρετικά επίκαιρο πρόβλημα. Η Ελλάδα, χώρα προσφύγων η ίδια (ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της ανήκει στο προσφυγικό κύμα του 1922) αποτελεί  σήμερα τη βασική πύλη εισόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης  για υπηκόους τρίτων χωρών (πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες).

Η προβολή της εμβληματικής ταινίας «1922» του σπουδαίου έλληνα δημιουργού  Νίκου Κούνδουρου, που την απώλεια του θρηνήσαμε πρόσφατα, έδωσε την ευκαιρία για σύνδεση της σημερινής κατάστασης με τραυματικές μνήμες της σύγχρονης ιστορίας μας.

 

© 2023  AKMA .

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account