Το ΑΚΜΑ γεννήθηκε και αναπτύχθηκε  για να προσφέρει στον άνθρωπο, στις ομάδες και στην κοινότητα.  Βιώνοντας όλοι μας, ως πρόσωπα και ως επαγγελματίες, μια πρωτόγνωρη πραγματικότητα μέσα στην οποία ο εαυτός, η ομάδα και η κοινότητα καλείται να επιβιώσει και να μάθει, θελήσαμε ως οργανισμός να προσφέρουμε  υποστήριξη σε όσες/ους έχουν τώρα  και θα χρειαστούν υποστήριξη στις μέρες και στους μήνες που έρχονται.

Είναι, σήμερα, πρώτη μέρα άρσης των περιοριστικών μέτρων, σχεδόν βέβαιο ότι οι άνθρωποι που θα έρθουν αντιμέτωποι με τον εαυτό τους, θα δοκιμαστούν στις σχέσεις και στις οικογένειες τους, θα αναμετρηθούν με δυσκολίες στην εργασία τους ή ακόμα και θα βρεθούν στο φάσμα της ανεργίας.  Επομένως, θεωρούμε ότι ο σχεδιασμός και η εφαρμογή δράσεων παροχής υπηρεσιών προσφοράς στη κοινότητα, υπηρετεί το όραμά του ΑΚΜΑ, μας βοηθά να μάθουμε και εμάς και δυναμώνει το αίσθημα της κοινότητας, η οποία με τη σειρά της δυναμώνει από το μοίρασμα.

Έχοντας αυτό κατά νου, το ΑΚΜΑ σχεδίασε ένα πρόγραμμα με στόχο να υποστηρίξει με τρόπο άμεσο και ουσιαστικό ανθρώπους που αδυνατούν για κοινωνικοοικονομικούς λόγους να εξασφαλίσουν υποστήριξη, ενώ την χρειάζονται.

Στο σχεδιασμό του προγράμματος αυτού λάβαμε υπόψη μας ότι υπάρχουν άνθρωποι και περιπτώσεις που χρειάζεται να μοιραστούν άμεσα την ανησυχία και τον προβληματισμό τους και να λάβουν βοήθεια.  Παράλληλα γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι μπροστά στην κρίση και την αβεβαιότητα που αυτή επιφέρει, πορεύονται καλύτερα στο βαθμό που αφουγκράζονται και μοιράζονται με άλλους σε κατάλληλο ομαδικό πλαίσιο σκέψεις και συναισθήματα. Έτσι, αναδύθηκαν σε αυτή τη φάση δύο συσχετιζόμενες δράσεις, που σύμφωνα με τις αρχές της Συστημικής Πολυεπίπεδης Προσέγγισης του ΑΚΜΑ, θα προσφέρουν υποστήριξη αφενός μέσα από συναντήσεις με άτομα, ζευγάρια και οικογένειες και αφετέρου μέσα από συναντήσεις ομάδων αλληλοϋποστήριξης και συμπαράστασης.

Για το πρόγραμμα αυτό, προσκλήθηκαν και συγκροτήθηκαν ομάδες εθελοντών – υπό την εποπτεία της επιστημονικής ομάδας του ΑΚΜΑ – από όλες τις ειδικότητες της Ψυχικής Υγείας, οι οποίοι είναι έτοιμοι να παρέχουν δωρεάν υποστήριξη σε συμπολίτες μας που πλήττονται ψυχοκοινωνικά και συναισθηματικά και αδυνατούν για κοινωνικοοικονομικούς λόγους να διεκδικήσουν τη βοήθεια που χρειάζονται, εν μέσω της πανδημίας.

Η ανταπόκριση στις  προσκλήσεις που κάναμε για παροχή εθελοντικής ατομικής, οικογενειακής και ομαδικής συμβουλευτικής ήταν ιδιαίτερα ένθερμη και πλέον έχουμε 65 έμπειρους συνεργάτες εκπαιδευμένους στο ΑΚΜΑ, οι οποίοι θα υποστηρίζουν τις δράσεις αυτές την ερχόμενη περίοδο.

Σήμερα, ξεκινάμε ενεργοποιώντας αρχικά το δίκτυο των εθελοντών για παροχή συμβουλευτικής σε άτομα, ζευγάρια και οικογένειες και σας προσκαλούμε, εσάς ως μέλη της ευρύτερης κοινότητας του ΑΚΜΑ, να ενημερώσετε εκείνους που κρίνετε ότι το έχουν ανάγκη να έρθουν σε επαφή με την ομάδα εθελοντών της δράσης «Πορευόμαστε Μαζί – Δυναμώνουμε στη Δυσκολία», μέσω του www.akma.gr/stronger-together.  Στην ιστοσελίδα, θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τη δράση καθώς και την σχετική αίτηση που θα συμπληρώνει ο ενδιαφερόμενος ο/η.  Η ανταπόκριση θα είναι άμεση και αντίστοιχη των αναγκών, με συνεδρίες που θα πραγματοποιούνται, σύμφωνα με τις αρχές της Διαλεκτικής Συστημικής Προσέγγισης του ΑΚΜΑ, εξ αποστάσεως (τηλεφωνικά, διαδικτυακά) και πιθανά με φυσική παρουσία, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, από ειδικούς με την εποπτεία των συντονιστών των δράσεων και ομάδα διεπαγγελματικών συμβούλων.

 

Σε λίγες μέρες ενεργοποιείται και η δράση με τις Συναντήσεις Ομάδας σε κύκλους μικρού αριθμού συναντήσεων:  «Μαθαίνουμε Μαζί από αυτό που ζούμε τώρα – Ετοιμάζουμε το αύριο».  Σκοπός των συναντήσεων είναι η δημιουργική επεξεργασία των όσων ζούμε αυτήν την περίοδο, με τρόπο που μας  υποστηρίζει στο σήμερα και συμβάλει στην ετοιμασία μας για το μετά. Απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να μοιραστούν την εμπειρία αυτής της κρίσης με άλλους σε παρόμοια φάση ζωής, ρόλο ή πλαίσιο (νέοι,  γονείς, υπερήλικες, εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί, σε ανεργία ή αναστολή…). Οι συναντήσεις θα γίνονται διαδικτυακά με τον συντονισμό από ειδικούς της διεργασίας ομάδας και την εποπτεία των επιστημονικών υπευθύνων της δράσης. Σε σύντομο διάστημα, θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας περισσότερες πληροφορίες για τη δράση αυτή, καθώς και την σχετική αίτηση (και δήλωση προτίμησης ομάδας) που θα συμπληρώνουν οι ενδιαφερόμενοι, που απευθύνονται στο ΑΚΜΑ, με την σύσταση μέλους του ευρύτερου δικτύου του.

Είναι μεγάλη χαρά για το ΑΚΜΑ, που βασιζόμενο στη ζεστή προσφορά των μελών της κοινότητάς μας, είμαστε σε θέση να προσφέρουμε με τρόπο οργανωμένο, υπηρεσίες που αφουγκράζονται και υπηρετούν ανάγκες με τρόπο ουσιαστικό και βιώσιμο.

Ευχαριστούμε που με τη συμμετοχή σας κάνετε εφικτή την παρέμβαση και ευελπιστούμε ότι η καλή διάθεση των εθελοντών μας θα πιάσει τόπο και θα γίνει ευκαιρία να μάθουμε όλοι.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

 

 

Π. Πολυχρόνης

Διευθυντής του ΑΚΜΑ

 

Δ. Σακκάς & Ι.Μ. Σιγάλας, Συντονιστές της δράσης «Πορευόμαστε ΜΑΖΙ – Δυναμώνουμε στη Δυσκολία»

Μ. Τοδούλου-Πολέμη, Γ. Γουρνάς, Συντονιστές της δράσης «Συνομιλίες Ομάδας: Μαθαίνουμε ΜΑΖΙ από αυτό που ζούμε τώρα –Ετοιμαζόμαστε για το αύριο»

 

Απρίλιος 2020

 

© 2023  AKMA .

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account