Προσφερόμενες δράσεις – Προσφερόμενη Θεραπεία

Το ΑΚΜΑ από την ίδρυση του έως και σήμερα, με βαθύ το αίσθημα της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, προσπαθεί να αφουγκράζεται κοινωνικές ανάγκες και να ανταποκρίνεται με ευθύνη σε αιτήματα συνεργασίας και υποστήριξης που προέρχονται από φορείς και οργανισμούς ή ακόμη και από τα ίδια τα μέλη της κοινότητας του ΑΚΜΑ που εργάζονται στο πεδίο. Στις δράσεις αυτές συμμετέχουν έμπειροι τελειόφοιτοι εκπαιδευόμενοι του ΑΚΜΑ, συνεργάτες και μέλη της διευρυμένης κοινότητας του, οι οποίοι σχεδιάζουν και υλοποιούν σειρά δράσεων σε φορείς και εργασιακά πλαίσια όπως σχολεία, πανεπιστήμια, επιστημονικές ενώσεις, ΜΚΟ, θεραπευτικά κέντρα, συνεταιρισμούς και ομάδες εργαζομένων. Οι παρεμβάσεις αυτές τελούνται υπό την εποπτεία της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας του ΑΚΜΑ και έχουν ως στόχο να συμβάλουν στη διαχείριση οργανωσιακών, διαπροσωπικών και ενδοπροσωπικών δυσκολιών αξιοποιώντας τις ομαδικές διεργασίες ως πυλώνα δημιουργικότητας και ανάπτυξης.

Εν μέσω των συνεχών κρίσεων και των ραγδαία μεταβαλλόμενων κοινωνικο-οικονομικών συνθηκών, είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με την αβεβαιότητα,  αναμετρώνται με τον εαυτό τους, δοκιμάζονται στις σχέσεις τους ,στις οικογένειες τους και βρίσκονται σε εργασιακά αδιέξοδα. Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης όσο επιδεινώνονται οι οικονομικές ανισότητες και η ανασφάλεια τόσο ενισχύεται η ανάγκη αυτοσυντήρησης και επιβίωσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δίνεται προτεραιότητα στις προσωπικές ανάγκες κάνοντας έτσι τις κοινωνικές σχέσεις και τα υποστηρικτικά δίκτυα να φαίνονται λιγότερο σημαντικά. Σταδιακά οι άνθρωποι απομακρύνονται από τις συλλογικές αξίες και την αλληλεγγύη, αποδυναμώνεται η κοινότητα και αυξάνεται η τάση του ατομισμού.

Η κοινότητα του ΑΚΜΑ γνωρίζει από την επιστήμη και επιβεβαιώνει με την κλινική της εμπειρία, πως οι ομάδες ενδυναμώνουν τους ανθρώπους μέσα από οριζόντιες σχέσεις αποτελώντας ένα ενδιάμεσο σύστημα ανάμεσα στο άτομο και την πραγματικότητα. Είναι σαν λειτουργικές αγκαλιές που χωρούν την ευαλωτότητά μας και ιδιαίτερα σε καιρούς κρίσης μας δίνουν την ευκαιρία να μοιραζόμαστε σκέψεις και συναισθήματα, να τα επεξεργαζόμαστε και  παράγοντας νέα γνώση να επαναπροσδιορίζουμε τις αξίες και τις προτεραιότητές μας καταφέρνοντας το  προσωπικό νόημα να συναντάει το συλλογικό. Έτσι οι άνθρωποι γινόμαστε πιο ανθεκτικοί και αντέχουμε αυτό που σαν  κατακερματισμένα άτομα θα ήταν αδύνατο.

Έχοντας λοιπόν τη βαθιά πεποίθηση ότι η κρίση αποτελεί ευκαιρία για καλωσόρισμα στην αλλαγή με τρόπο δημιουργικό για τη δική μας ζωή και των άλλων γύρω μας, η κοινότητα του ΑΚΜΑ επιλέγει να στέκεται δίπλα στον άνθρωπο έχοντας καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια να συσπειρώσει τις δυνάμεις της προς όφελος των ανθρώπων που χρειάζονται ψυχοκοινωνική υποστήριξη και αδυνατούν ανταποκριθούν στο οικονομικό κόστος μιας τέτοιας ανάγκης.

Στα τέλη του 2012, μεσούσης της χειρότερης φάσης της οικονομικής κρίσης αναπτύχθηκαν τα προγράμματα Προσφερόμενη Ομαδική Προσωπική Ανάπτυξη (ΠΟΠΑ) και Προσφερόμενη Οικογενειακή Θεραπεία (ΠΟΘ). Οκτώ χρόνια αργότερα, μέσα στην πρωτόγνωρη πραγματικότητα της πανδημίας, τον Απρίλιο του 2020 αναπτύχθηκε το πρόγραμμα ΜΑΖΙ όπου και αποτέλεσε αφορμή για την ενοποίηση όλων των εθελοντικών προγραμμάτων που προσφέρουν υπηρεσίες μέχρι  και  σήμερα.

Το ΑΚΜΑ έχει συγκροτήσει  ομάδα εθελοντών, αποτελούμενη από 75 έμπειρους συνεργάτες όλων των ειδικοτήτων της ψυχικής υγείας, εκπαιδευμένους με τις αρχές της Διαλεκτικής Συστημικής Πολυεπίπεδης Προσέγγισης του ΑΚΜΑ και προσφέρει μέσα από το Πρόγραμμα ΜΑΖΙ υπηρεσίες βραχείας ατομικής, οικογενειακής, ομαδικής υποστήριξης καθώς και υποστήριξης ζεύγους χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Όλες οι υπηρεσίες λειτουργούν υπό την εποπτεία της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας του ΑΚΜΑ.

Εάν ενδιαφέρεστε να λάβετε υπηρεσίες από το Πρόγραμμα ΜΑΖΙ μπορείτε να το αιτηθείτε συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα και άμεσα  μέλος της ομάδας συντονισμού του προγράμματος θα επικοινωνήσει μαζί σας.-