Στις 6 Φεβρουαρίου, στην Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών πραγματοποιήθηκε το Εισαγωγικό-εναρκτήριο εργαστήριο στο πλαίσιο του Διεθνούς πρότζεκτ Migration: Cities | (im)migration and arrival cities, το οποίο σχεδιάστηκε και υλοποιείται από την Διεθνή Επιτροπή για τις Συλλογές και τις Δράσεις των Μουσείων Πόλεων (CAMOC) σε συνεργασία με την Ενωση Μουσείων Χωρών της Κοινοπολιτείας και την Διεθνή Επιτροπή για τα Περιφερειακά Μουσεία. Η υπεύθυνη της οργάνωσης του εργαστηρίου ήταν η Δρ Μάρλεν Μούλιου, Λέκτορας Μουσειολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τέως Πρόεδρο του CAMOC και εκπαιδευομένη στο ΑΚΜΑ.

Παρουσίαση του προγράμματος Migration: Cities από την συντονίστρια του προγράμματος και διοργανώτρια του εργαστηρίου Μάρλεν Μούλιου

Το συγκεκριμένο πρότζεκ χρηματοδοτείται με ένα πολύ μικρό ποσό από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων. Το πρότζεκτ φιλοδοξεί να συγκεντρώσει, αναδείξει και παρουσιάσει καλές πρακτικές αναφορικά με το πώς τα μουσεία χειρίζονται διεθνώς το θέμα της μετανάστευσης και της προσφυγικής κρίσης και παράλληλα να αναπτύξει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ανάρτηση σχετικού υλικού κυρίως σε μορφή σύντομων και εύγλωττων βίντεο που θα απευθύνονται σε επαγγελματίες μουσείων.

Το εργαστήριο στην Αθήνα είχε ως στόχο να φέρει σε επαφή διαφορετικές επιστήμες, ειδικότητες και προσεγγίσεις προκειμένου να συζητηθεί το πολυδιάστατο θέμα της ερμηνείας και αναπαράστασης των μεταναστευτικών ροών στα μουσεία του κόσμου, καθώς και της ανάπτυξης του κοινωνικού ρόλου των μουσείων πόλεων.

Εισήγηση Ελένης Κοτσώνη (Γιατροί Χωρίς Σύνολα, Συνεργάτιδα του ΑΚΜΑ) με τίτλο “We think of “refugees”… and the persons vanish”

Στο εργαστήριο, το οποίο βιντεοσκοπήθηκε, συμμετείχαν περίπου 60 άτομα (επαγγελματίες μουσείων, ερευνητές, εκπρόσωποι ΜΚΟ, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ειδικοί στην διαπολιτισμική εκπαίδευση, μετανάστατες και πρόσφυγες) από 11 ευρωπαϊκές χώρες (κυρίως Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία κ.ά.), ΗΠΑ, Καναδά, Βραζιλία, Ν. Αφρική, Συρία και Φιλιππίνες.

Κεντρική ομιλία του εργαστηρίου από τον κ. Πέτρο Πολυχρόνη (Δ/ντής ΑΚΜΑ) με τίτλο “What Do We Learn from Living Systems?”

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου, η συστημική επιστημολογία και πρακτική εκπροσωπήθηκε από τους:

  • Μάρλεν Μούλιου, διοργανώτρια του εργαστηρίου και συν-συντονίστρια του πρόζεκτ Migration:Cities, Πανεπιστημιακός εκπαιδευόμενη στο ΑΚΜΑ
  • Πέτρο Πολυχρόνη (κεντρικός ομιλητής εργαστηρίου, Δ/ντής ΑΚΜΑ). Το θέμα της ομιλίας του, στο Inaugural Workshop (Migration cities, (im)migration and arrival cities), ήταν «Τι μαθαίνουμε από τα ζωντανά συστήματα;»
  • Ελένη Κοτσώνη (εκπρόσωπος ΜΚΟ, συνεργάτιδα ΑΚΜΑ)

Όλοι οι συμμετέχοντες εργάσθηκαν με τις αρχές της συστημικής και ανέπτυξαν διάφορες ιδέες στο πλαίσιο ευέλικτων μικρών ομάδων.

Διεργασία σε μικρές ομάδες κατά τη συστημική προσέγγιση

Το πρότζεκτ έχει τριετή διάρκεια. Το επόμενο εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στην πόλη του Μεξικό στις 28/10/2017

Για συνεχή ανατροφοδότηση σχετικά με το πρόγραμμα και νέες αναρτήσεις, μπορείτε να δείτε εδώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

http://maltwood.uvic.ca/cam/

http://network.icom.museum/icr

© 2023  AKMA .

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account