EFTA-2016

…στο 9o Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Οικογενειακής Θεραπείας (EFTA 2016), στην Αθήνα

 

Η Επιστημονική Ομάδα του Αθηναϊκού Κέντρου Μελέτης του Ανθρώπου (ΑΚΜΑ) και το ευρύτερο δίκτυο συνεργατών του ΑΚΜΑ είχαν δυναμική παρουσία στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Οικογενειακής Θεραπείας (EFTA 2016), το οποίο διεξήχθη φέτος στην Αθήνα (από τις 28 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου).

 

Μέσα σε μια ασύλληπτη πολυπλοκότητα, σε διεθνές επίπεδο, απέναντι σε δυσκολίες που δεν γνωρίζουν σύνορα, η συστημική προσέγγιση στα ανθρώπινα και στην θεραπευτική διαδικασία και η διεθνής κοινότητα συστημικών ψυχοθεραπευτών επιχείρησε μια διαδρομή  από το πρωταρχικό στο πρωτότυπο, στη διάρκεια του 9oυ Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Οικογενειακής Θεραπείας (EFTA 2016), το οποίο διεξήχθη φέτος στην Αθήνα (από τις 28 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου).

Στο συνέδριο που διοργάνωσαν η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Οικογενειακής Θεραπείας (EFTA) και η Ελληνική Ομοσπονδία Εταιρειών Συστημικής Θεραπείας και Θεραπείας Οικογένειας (ΕΘΟΣ), η συστημική σκέψη συνάντησε τις Αριστοτελικές έννοιες Ήθος, Λόγος, Τέχνη και Πόλις, ως αρχές που προσφέρουν έμπνευση στις δράσεις για τον άνθρωπο, για την κοινότητα και για τις διεργασίες στα κοινωνικά συστήματα παγκοσμίως, καθώς η UNESCO ανακήρυξε τη φετινή χρονιά «Επετειακό  Έτος Αριστοτέλη – 2400 Χρόνια».

Με περισσότερες από 380 παρουσιάσεις και σχεδόν 1500 συμμετέχοντες από 44 διαφορετικές χώρες, το συνέδριο της EFTA επιχείρησε να αναδείξει τη σύγχρονη ολιστική προσέγγιση σε θέματα που δεν αφορούν στενά την ψυχοθεραπεία, αλλά τον άνθρωπο ευρύτερα και τη στάση του – τη στάση μας-  απέναντι στα καίρια ζητήματα της εποχής.

Η Επιστημονική Ομάδα του Αθηναϊκού Κέντρου Μελέτης του Ανθρώπου (ΑΚΜΑ) και το ευρύτερο δίκτυο συνεργατών του ΑΚΜΑ είχαν δυναμική παρουσία στο συνέδριο, αναλαμβάνοντας καίριους ρόλους σε θέματα διοργάνωσης, ως μέλη της συμβουλευτικής και επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου, συμμετέχοντας σε συμπόσια, παρουσιάζοντας την επιστημονική τους δράση και εμπειρία, συμμετέχοντας στα συστημικά καφενεία, προτείνοντας εναλλακτικές δράσεις μέσα στην καρδιά της πόλης και διεργασίες σύνδεσης της επιστημονικής σκέψης με την κοινότητα.

Πιο συγκεκριμένα:

«Ψυχή» του συνεδρίου, από ελληνικής πλευράς, με όραμα και θέση, ήταν η Μίνα Πολέμη-Τοδούλου, μέλος της Επιστημονικής Ομάδας, Κλινικός Συνεργάτης και Εκπαιδευτής στο ΑΚΜΑ, η οποία, ως Πρόεδρος της ΕΘΟΣ, εργάστηκε ως επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής  του Συνεδρίου και  προήδρευσε στο συνέδριο μαζί με την Maria Borcsa, πρώην Πρόεδρο της EFTA. Η Μίνα Πολέμη-Τοδούλου ήταν Προεδρεύουσα στο Συμπόσιο  «Η κοινωνικοπολιτική διάσταση της Οικογενειακής Θεραπείας και της Συστημικής Πρακτικής», οργάνωσε και συντόνισε το Συμπόσιο  «Δουλεύοντας με την προσφυγική κρίση: διατηρώντας την ελπίδα».

akma-efta2016-1

Η Μίνα Πολέμη-Τοδούλου και ο Γιώργος Γουρνάς, μέλος της Επιστημονικής Ομάδας, Εκπαιδευτής και Κλινικός Συνεργάτης στο ΑΚΜΑ,  ο οποίος συμμετείχε στην Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου, προήδρευσαν και συντόνισαν το Συμπόσιο  «Ενθαρρύνοντας την δυναμική ανθεκτικότητα στις κοινότητες» και συγκάλεσαν την ανοιχτή δομή (Δραματοποιημένη Παρουσίαση – Διαδραστική Αντανάκλαση): «Μία Κοινότητα ανοιχτή στις φωνές της: μία κοινωνιοδραματική αναπαράσταση των ρόλων της κοινότητας, καθώς αυτοί αλλάζουν μέσα από τις συστημικές παρεμβάσεις».

Επίσης, ο Γιώργος Γουρνάς συντόνισε (μαζί με τη Μαρία Αγγέλου και τον Νίκο Καΐτσα) την παρουσίαση κατά το κλείσιμο του συνεδρίου (Επίλογος), για την οποία συνεργάστηκαν εκπρόσωποι όλων των εκπαιδευτικών κέντρων και εταιρειών και όπου επιχειρήθηκε η αναφορά και η σύνθεση των μηνυμάτων από τη διεργασία της ομάδας των «αγγελιοφόρων» στις θεματικές και διαδράσεις του συνεδρίου.

Η Μίνα Πολέμη-Τοδούλου και ο Διονύσης Λ. Σακκάς μέλος της Επιστημονικής Ομάδας, Εκπαιδευτής, Διεπαγγελματικός Σύμβουλος και Επόπτης στο ΑΚΜΑ, ο οποίος συμμετείχε στην Τοπική Οργανωτική Επιτροπή  του Συνεδρίου, συντόνισαν το Βιωματικό/Διαδραστικό Εργαστήριο: «Από την Ιφιγένεια του Ευρυπίδη της Σύγχρονους Μύθους: Θύματα – Θύτες και Σωτήρες – Μία Πρόκληση για το Συστημικό Σκέπτεσθαι» και προήδρευσαν επίσης στο συμπόσιο  «Το Εύ-ξεινο Πέρασμα: Από την απο-ξένωση στην ανά-πτυξη, στη συν-εξέλιξη».

Ο  Διονύσης Λ. Σακκάς ήταν επίσης συζητητής  στο Συμπόσιο  «Μια συστημική ανάγνωση τις Ορέστειας» και προεδρεύων στο Brief Communication Session: «Συναισθηματικές καταστάσεις στα όρια».

Ο Πέτρος Πολυχρόνης, Διευθυντής του ΑΚΜΑ, είχε ενεργό ρόλο στην εδώ  Συμβουλευτική Επιτροπή του Συνεδρίου, συμμετείχε στο άνοιγμα του Συνεδρίου, στο Θέατρο Δώρα Στράτου, φέρνοντας μια φωνή από την Ελλάδα στο «χορό των Ευρωπαίων Πολιτών» και ήταν συζητητής  στο Συμπόσιο  «Η κοινωνικοπολιτική διάσταση τις Οικογενειακής Θεραπείας και τις Συστημικής Πρακτικής».

Η Κυριακή Πολυχρόνη, μέλος της Επιστημονικής Ομάδα του ΑΚΜΑ και τ. Τ.Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Θεραπείας Οικογένειας (EFTA), ήταν Επίτιμη Συνεργάτης και Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου. Παρουσίασε το θέμα «Η ευθραυστότητα των προσωπικών σχέσεων σήμερα: Ενθαρρύνοντας τον ασφαλή δεσμό στη θεραπεία ζευγαριού» στο Συμπόσιο με τίτλο «Η αγάπη στις συνεχώς μεταβαλλόμενες σημερινές πραγματικότητες» και το Εργαστήριο με τίτλο: «”We can’t get no satisfaction…”, δουλεύοντας στην «Καρδιά» της Θεραπείας Ζευγαριών Σήμερα». Ήταν επίσης προεδρεύουσα στο  Brief Communication Session: «Ζευγάρια».

akma-efta2016-4  akma-efta2016-2

Οι συνεργάτες του ΑΚΜΑ συμμετείχαν επίσης με δημιουργική δουλειά και πρόταση στο συνέδριο, σε διάφορους ρόλους και θέσεις.

Ενδεικτικά:

Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος ήταν Προεδρεύων στο Project Session «Νέες Ταυτότητες» και μαζί με την Πέπη Μπελέκου συντόνισαν το Εργαστήριο: «Δουλεύοντας με οικογένειες και νέους ενήλικες στην Ελλάδα τις κρίσης. Μια αλλαγή στη Θεραπευτική κατεύθυνση».

Η Ιωάννα Κούκου ήταν Προεδρεύουσα στο  Brief Communication Session, με τίτλο «Εθισμοί μέσα από τη συστημική ματιά: μετασχηματισμοί και επαναπροσδιορισμοί».

Η Μαρία Καρποδίνη ήταν Προεδρεύουσα στο  Brief Communication Session: «Τα οικογενειακά δυναμικά διαμέσου των γενεών και των πλαισίων» και παρουσίασε την Ανοιχτή Δομή: «Μία Κοινότητα ανοιχτή τις φωνές τις: μία κοινωνιοδραματική αναπαράσταση των ρόλων τις κοινότητας, καθώς αυτοί αλλάζουν μέσα από τις συστημικές παρεμβάσεις».

Ο Νίκος Καΐτσας προήδρευσε στο Brief Communication Session: «Πλαίσια Παιδιών». Μαζί με τη Λήδα Παναγιωτοπούλου, ήταν προεδρεύοντες στο  Project Session: «Parenting in, Parenting out». Επίσης, μαζί με τη Μαρία Γιούργη παρουσίασαν το θέμα «Η χρήση μιας συστημικής ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης για την ανάπτυξη τις λειτουργικού προτύπου οικογενειών μεταξύ των Γονεϊκών Εικόνων SOS (Μητέρες – Θείες – Παιδαγωγοί SOS) στα Χωριά SOS τις Ελλάδας».

Η Σοφία Αθανασιάδου ήταν προεδρεύουσα στο  Brief Communication Session: «Η εξέλιξη ενός θεραπευτή, η ανάπτυξη νέων προοπτικών».

Η Δήμητρα Κοττορού, μαζί με συνεργάτες, παρουσίασαν τα θέματα «Η απώλεια στην οικογένεια: Μια νέα ματιά στο Παιδοψυχιατρικό Τμήμα του ‘Τζάνειου’ Γενικού Νοσοκομείου Πειραιά» και «Η Συστημική Προσέγγιση στην Παιδοψυχιατρική Κλινική του Τζάνειου Γενικού Νοσοκομείου Πειραιά».

akma-efta2016-2 akma-efta2016-5

Η Ειρήνη Κατσού συμμετείχε στο Brief Communication Session  «Η εφαρμογή τις συστημικής οικογενειακής ψυχοθεραπείας σε πλαίσιο δημόσιας υπηρεσίας και η ομαδική εποπτεία της».

Ο Νίκος Κιζίλος, η Δάφνη Δαυίδ και η Κλεάνθη Κουνδουράκη, είχαν παρουσιάσεις στην Ανοιχτή Δομή «Μία Κοινότητα ανοιχτή τις φωνές τις: μία κοινωνιοδραματική αναπαράσταση των ρόλων τις κοινότητας, καθώς αυτοί αλλάζουν μέσα από τις συστημικές παρεμβάσεις».

Ο Αντώνης Αντωνίου και η Δώρα Σκαλή ήταν Προεδρεύοντες στο  Brief Communication Session «Θεραπεία Ζευγαριών σε Ομάδες».

Ο Ιωάννης Σιγάλας ήταν Προεδρεύων στο  Brief Communication Session «Δουλεύοντας συστημικά στο δημόσιο τομέα ψυχικής υγείας».

Η Παναγιώτα Δημοπούλου συντόνισε το Βιωματικό/Αλληλεπιδραστικό Εργαστήριο «Αναζητώντας την έννοια του «Σπιτιού» στη Θεραπεία της Απώλειας».

Ο Λυκούργος Καρατζαφέρης παρουσίασε τη δράση του Δικτύου Ανθρώπων που Ακούνε Φωνές (HVN), συμπαρουσιάζοντας το συμπόσιο «Δημιουργώντας κοινότητες φωνών – Αναπτύσοντας κοινότητες ανάρρωσης» και το Brief Communication Session «Διάλογος με τις Φωνές: Μιλώντας με ‘προκλητικές’ φωνές».

Η Μαρία Αγγέλου και η Αγγελική Γεννά προήδρευσαν στο Brief Communication Session στο θέμα «Culture & Migration».

Απέναντι στις συνεχείς διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ζωντανά συστήματα, ανάμεσα στο άτομο, την οικογένεια, την κοινότητα, την κοινωνία, μέσα σε κρίσεις, αλλαγές, κινδύνους, εξαρτήσεις, διαταραχές, προκλήσεις, η παρουσία και η δράση των συνεργατών του ΑΚΜΑ στο 9o Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Οικογενειακής Θεραπείας (EFTA 2016) ήταν πάνω απ’ όλα μια εμπειρία συν-διαλλαγής και συν-εξέλιξης, στην κοινή πορεία και στον κοινό στόχο για τη διαμόρφωση εργαλείων ενδυνάμωσης για τις κοινότητες των ανθρώπων.

© 2023  AKMA .

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account