Μια συστημική ματιά σε θέματα που απασχολούν τα στελέχη Ανθρώπινου Δυναμικού, γύρω από καίρια ζητήματα αναφορικά με την εταιρική, την κοινωνική και την προσωπική επιτυχία, πρόσφερε η παρουσία και η υποστήριξη συνεργατών του ΑΚΜΑ στο HR Community Conference & Awards 2016.
Το HR Community Conference & Awards 2016 διοργανώθηκε την Πέμπτη 19 Μαΐου 2016, στο Divani Caravel, στην Αθήνα, από την HR Community, μια ανοιχτή κοινότητα που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του skywalker.gr και με στόχο να συμβάλλει στην αξιοποίηση των ελληνικών παραγωγικών δυνάμεων.
Το HR Community Conference & Awards 2016 ήταν μία αφορμή να συναντηθούν και να συνδιαλεχθούν στελέχη, σύμβουλοι, επαγγελματίες και φοιτητές που δρουν στον τομέα του HRM, εστιάζοντας στις ανάγκες και στις προκλήσεις της Διοίκησης Ανθρωπίνου Δυναμικού με στόχο τη δημιουργία εταιρικής και κοινωνικής αξίας.
Θέμα του συνεδρίου ήταν η Μετάβαση. Η Μετάβαση από το terra στο micro, από την ογκώδη πληροφορία και την παγκόσμια κοινωνία σε μία ουσιαστική διαπροσωπική επικοινωνία και τη δημιουργία κοινότητας, η οποία διέπεται από αρχές, που έχουν ως άξονα την ανθρώπινη ευτυχία.
Μιλώντας στο συνέδριο ο Πέτρος Πολυχρόνης, Διευθυντής του ΑΚΜΑ, εστίασε στα ζωντανά συστήματα προσεγγίζοντας παράλληλα και τον άνθρωπο που δρα μέσα σε αυτά. Ανέφερε ότι η συνεργασία και η προσπάθεια για ένταξη όσων περισσότερων ανθρώπων στα ζωτικά συστήματα είναι απαραίτητο συστατικό εάν θέλουμε να επιτύχουμε την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα.
«Η κοινωνία μας πρέπει να ξεφύγει από την κανονικότητα. Το σημαντικό είναι ακόμα και αν υπάρχει διαφωνία σε μια ομάδα αυτή να συνεργαστεί», τόνισε. Υπογράμμισε ότι η κρίση αποτελεί ευκαιρία για να πάμε ένα βήμα παρακάτω και όχι για να γυρίσουμε στην προηγούμενη κατάσταση. Για να γίνει η μετάβαση απαιτείται η αποσταθεροποίηση. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Πέτρος Πολυχρόνης ανέφερε ότι το σημαντικό στοιχείο επιχειρηματικής βιωσιμότητα είναι: οι εργαζόμενοι να αισθάνονται μέλη μιας κοινότητας, όπου έχουν την δυνατότητα να εκφράζονται και η εταιρεία να δέχεται τις καινούργιες ιδέες και τους ανθρώπους και προσπαθώντας να αποκτήσει διαλογική σχέση μαζί τους.
Σηματοδοτώντας ακριβώς αυτή την ανάγκη ανοιχτής διεργασίας, στο περιεχόμενο της θεματολογίας του HR Community Conference εντάχθηκε μία βιωματική διεργασία, οι Κόμβοι Συμβολής Εμπειρίας HRM, όπου οι σύνεδροι, χωρισμένοι σε ομάδες, μίλησαν για θέματα HRM και είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν τη γνώση, την εμπειρία και τους προβληματισμούς τους.
Τους Κόμβους Εμπειρίας HRM υποστήριξαν οι συνεργάτες του ΑΚΜΑ:
Δάφνη Δαυίδ, Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια Ομάδας
Παναγιώτα Δημοπούλου, Ψυχολόγος, M.Sc. Θεραπεύτρια Ομάδας και Οικογένειας
Λίνα Καΐρη, Ψυχολόγος MA, Ψυχοθεραπεύτρια
Ελένη Κοτσώνη, MSc PhD Συστημική Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια
Αλέξης Μπράϊλας, Εκπαιδευτικός – Ψυχολόγος
Γιάννης Παναγόπουλος, Ψυχοθεραπευτής – Εκπαιδευτής Ενηλίκων
Ειρήνη Παπατρέχα, Ψυχολόγος
Αφροδίτη Ραλλάτου, Ψυχολόγος M.Sc., Οικογενειακή Θεραπεύτρια
Βαρβάρα Στεφανάκου-Ρεκλείτη, MSc Ψυχοθεραπεύτρια Οικογένειας και Ομάδας
Στους Κόμβους Εμπειρίας, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν σε ομάδες θέματα όπως το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης και ο ρόλος της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, η απόσταση μεταξύ εκπαίδευσης και καθημερινότητας στο ελληνικό επιχειρησιακό και εργασιακό περιβάλλον, η επιρροή και ο ρόλος που παίζουν τα social media στον εργασιακό χώρο, η εφαρμογή συστημάτων αξιολόγησης απόδοσης και για το αν αυτά λειτουργούν ή όχι και προς ποια κατεύθυνση, και πολλά ακόμη.
Προσεγγίζοντας συστημικά τη διεργασία μέσα στην οποία εργάστηκαν οι ομάδες και συνθέτοντας τις παρουσιάσεις των Κόμβων Συμβολής Εμπειρίας, ορισμένα από τα στοιχεία που αναδύθηκαν ήταν:
– Η ανοικτότητα προς τον κόσμο και προς τη σχέση, προς νέες και διαφορετικές απόψεις που οδηγούν στη διαφορετικότητα.
– Ο προβληματισμός γύρω από το τι είναι το ταλέντο και δεξιότητες.
– Η αναγνώριση ότι το ταλέντο και οι δεξιότητες των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το κάθε τεχνολογικό εργαλείο είναι αυτά που επηρεάζουν τελικά το αποτέλεσμα.
– Η ανάγκη εξισορρόπησης ανάμεσα σε προσωπικούς και εταιρικούς στόχους και η καλλιέργεια σχέσεων που βοηθούν ώστε να γεφυρωθούν τα κενά, όποια και αν είναι και όπου και αν προκύπτουν αυτά.