H Πέπη Μπελέκου ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Εκπαιδεύτηκε στη Συστημική Επιστημολογία – Προσέγγιση στο Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου με το οποίο και συνεργάζεται ως Εκπαιδεύτρια στο Εργαστήριο Διεργασίας Ομάδας.
Είναι κάτοχος πτυχίων Ψυχολογίας του τμήματος Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης και Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Έλαβε τον Μεταπτυχιακό τίτλο από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στον τομέα της Ψυχολογίας της Υγείας. Παράλληλα εκπαιδεύτηκε στον Τομέα της Εξάρτησης λαμβάνοντας Πιστοποίηση ως Σύμβουλος Τοξικοεξάρτησης (Alcohol and Drug Counselor – IR & RC).
Εργάστηκε για αρκετά έτη στο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.Θ.Ε.Α.) και στη συνέχεια στο πεδίο της Κοινοτικής Ψυχιατρικής, στην Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (Ε.Π.Α.Ψ.Υ.), όπου είναι συνεργάτης έως και σήμερα. Παράλληλα, από το 2008 διατηρεί το Ιδιωτικό της γραφείο όπου εργάζεται με Άτομα, Ομάδες και Οικογένειες.
Έχοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη δράσεων Ευαισθητοποίησης, Ενδυνάμωσης, Δικτύωσης και Εκπαίδευσης στην Κοινότητα (εκπαιδευτικοί, γονείς, επαγγελματίες ψυχικής υγείας, συλλογικότητες, ευρύτερα συστήματα) έχει συμμετάσχει και υλοποιήσει την τελευταία 10ετία Προγράμματα όπως: «Προαγωγής Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων – Ομάδες συμβουλευτικής, ενδυνάμωσης και υποστήριξης σε επιλεγμένες περιοχές της Ελλάδας» (ΕΠΑΨΥ), «Πολίτες ενάντια στην Κατάθλιψη – Πρόγραμμα Εκπαίδευσης συντονιστών Ομάδων Αυτοβοήθειας» (ΕΠΑΨΥ), «Μείζον Πρόγραμμα Επιμόρφωσης – Εκπαίδευση εκπαιδευτικών σε θέματα σχέσεων και σχολικού κλίματος» (Παιδαγωγικό Ινστιτούτου-ΥΠΕΠΘ), «Intervention for Mental Health care of asylum seekers and refugees in Attica and Thessaloniki / Community Psychosocial Workers» (ΕΠΑΨΥ).
Εκπαιδεύει και εποπτεύει Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας και είναι μέλος της Ομάδας Εποπτών του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (Σ.Ε.Ψ.) στο πλαίσιο της πράξης «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ. – Υποστήριξη Σχολικών Μονάδων ΕΠΑ.Λ. – Εποπτεία και Υποστήριξη των Αναπληρωτών Ψυχολόγων των ΕΠΑΛ». Από το 2009 είναι συνεργάτης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Συμβουλευτική στην Ειδική Αγωγή, την Εκπαίδευση και την Υγεία», στον τομέα της Προσωπικής Ανάπτυξη των φοιτητών/τριών (ατομική συμβουλευτική).
Είναι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (Σ.Ε.Ψ.), της Ελληνικής Εταιρείας Συστημικής Θεραπείας (ΕΛ.Ε.ΣΥ.Θ.), της Αμερικανικής Ένωσης Ψυχοθεραπείας Ομάδας (AGPA), του Ελληνικού σκέλους της WAPR (World Association for Psychosocial Rehabilitation), καθώς και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συλλόγου Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία Βόρειας Αττικής.
Έχει πραγματοποιήσει παρουσιάσεις σε Επιστημονικά Συνέδρια καθώς και δημοσιεύσεις σε Επιστημονικά Περιοδικά. Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή του βιβλίου: «Σύγχρονα θέματα Κοινωνικής και Κοινοτικής Ψυχιατρικής», εκδ. ΤΟΠΟΣ (2014). Στα επιστημονικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η μελέτη και η εφαρμογή του μοντέλου «Ανάρρωσης» (Recovery) από την ψυχική νόσο και η σύνδεση του με τη Συστημική Επιστημολογία, η μελέτη της Δυναμικής Ομάδας σε Οργανισμούς.