Η ομάδα της αυτοποίησης μοιράζεται μαζί σας  κάποιες από τις σκέψεις και τους προβληματισμούς που αναδύθηκαν μέσα από την διεργασία των μελών της Επιστημολογίας.

Η αυτοποίηση είναι εκ φύσεως  μια δύσκολη έννοια, για την οποία μέχρι το τέλος του άρθρου ελπίζουμε να έχει γίνει κατανοητή.

Σκέψεις

Η ιδέα της αυτοποίησης είναι σημαντική, επειδή ρίχνει κατά κύριο λόγο το βάρος στον τρόπο εσωτερικής δομήσεως των συστημάτων, αντί να τονίζει μονόπλευρα την εξάρτησή τους από το περιβάλλον. Έτσι εισέρχεται στο οπτικό μας πεδίο το γεγονός ότι τα συστήματα, πρώτα από όλα, πρέπει να οργανώσουν τη δική τους μακροβιότητα, προκειμένου να είναι σε θέση να έχουν επαφές με το περιβάλλον τους. Επί πλέον γίνεται φανερό ότι ακόμα και το είδος των δυνητικών επαφών με το περιβάλλον καθορίζεται από τον εσωτερικά καθοδηγούμενο τελεστικό τρόπο του αυτοποιητικού συστήματος.  Ως αυτοποιητικά ψυχικά συστήματα μπορούν να νοηθούν και τα πρόσωπα αφού το νευρικό σύστημα του ανθρώπου διαδικασιοποιεί σκέψεις και παραστάσεις και παράγει τη συνείδηση της οποίας η συγκρότηση και όχι το περιεχόμενο προκύπτει αποκλειστικά και μόνο από τον τρόπο οργανώσεως και δομήσεως του νευρικού συστήματος.

Τα κοινωνικά συστήματα μπορούν να θεωρηθούν ως τελεστικώς κλειστά εφ’ όσον δημιουργούν σημασιολογικές δομές, οι οποίες υποχρεώνουν τα επικοινωνιακά τελεστικά ενεργήματα που λαμβάνουν εντός τους χώρα να κινηθούν σε αυτοαναφορικές τροχιές. Ο όρος αυτός πληρούται όσον αφορά την κοινωνία ως γενική συνάφεια των διασυνδέσιμων μεταξύ τους επικοινωνιακών ενεργημάτων. Όσον αφορά όμως τα κοινωνικά υποσυστήματα καθώς και τα λοιπά κοινωνικά συστήματα, ο ως άνω όρος πληρούται μόνο εφ ΄όσον αυτά διαμορφώσουν ειδικές σημασιολογίες που θα τους επιτρέψουν αφ΄ ενός να ορίσουν με ακρίβεια ένα προσιδιάζον στο σύστημα τους θεμελιώδες τελεστικό ενέργημα και αφ΄ ετέρου να διαφοροποιήσουν ευκρινώς τα γενικά κοινωνικά επικοινωνιακά ενεργήματα από τα συστημικά τελεστικά ενεργήματα.

Βιολογία της αγάπης και αυτοποίηση στα κοινωνικά συστήματα

Λίγα λόγια περί αγάπης από τον Χιλιανό βιολόγο Humberto Maturana / A few words on LOVE by the Chilean Biologist Humberto Maturana.Απόσπασμα από το βίντεο "Διά-Λόγος" (Ψυχαναλυτικό Συμπόσιο, Βορειοελλαδική Ψυχαναλυτική Εταιρεία, 2002).Φωνές: Χ. Καψούλη (ηθοποιός), Α. Τσάφος (ψυχοθεραπευτής), Φ. Τριανταφύλλου (ψυχοθεραπεύτρια).Extract from a video made for the Psychoanalytic Symposium On Love, 2002. Voices: X. Kapsouli (actress), A. Tsafos, F. Triantafillou (psychotherapists).Sorry, no English subtitles, but here only uploaded images from Maturana's paper.

Gepostet von Metalogos systemic journal am Donnerstag, 16. April 2020

 

Εικόνες

 

Η πάνω φωτογραφία τραβήχτηκε από έναν ιδιοκτήτη κυψέλης. Ο μελισσοκόμος ξέχασε να βάλει τα πλαίσια, πάνω στα οποία οι μέλισσες παράγονται και συγκεντρώνουν το μέλι τους. Έτσι, αυτές έφτιαξαν τις δικές τους. Κατασκεύασαν το δικό τους, μοναδικό μοντέλο. Έτσι, έρεε ελεύθερα ο αέρας και διατηρούσε μια σταθερή θερμοκρασία. Με αυτό τον τρόπο βελτιώθηκε η ποιότητα του μελιού και… έγινε πιο δύσκολο για τον μελισσοκόμο να το συλλέξει. Εσωτερική σοφία!

 

Στην εικόνα φαίνεται ο πύργος D-Tower στην πόλη Doetinchem της Ολλανδίας.

Πρόκειται για μια εγκατάσταση εξωτερικού χώρου, η οποία έλαβε χώρα μεταξύ 1999- 2004. Ο πύργος είναι ένα υβρίδιο από διαφορετικά μέσα, μέσω του οποίου η αρχιτεκτονική γίνεται τμήμα ενός ευρύτερου δικτύου σχέσεων και αλληλεπιρροών. Περιπλέκει εντατικές κι εκτεταμένες ιδιότητες, δηλαδή συναισθήματα και ποιότητες συνδέονται με χώρο και ποσότητες. Η εγκατάσταση αποτελείται από ένα πύργο, που είναι ένα γλυπτό τοποθετημένο στην πόλη από ένα ερωτηματολόγιο και μια ιστοσελίδα. Ο ρόλος του πύργου είναι να οπτικοποιεί τις απαντήσεις του ερωτηματολογίου που απευθύνεται στους κατοίκους της πόλης και βρίσκεται αναρτημένο στο διαδίκτυο, μέσω της ιστοσελίδας με την οποία είναι συνδεδεμένος. Το ερωτηματολόγιο συντέθηκε από ένα καλλιτέχνη με στόχο να αναγνωρίζει τα καθημερινά συναισθήματα αγάπης, μίσους, ευτυχίας και φόβου και κάθε συναίσθημα αναπαρίσταται με ένα χρώμα: κόκκινο, πράσινο, μπλε και κίτρινο. Το αποτέλεσμα ήταν κάθε απόγευμα ο Πύργος να αυτοφωτίζεται με ένα από τα τέσσερα χρώματα, ανάλογα με τις επικρατέστερες απαντήσεις του ερωτηματολογίου, αντανακλώντας το συναίσθημα που χαρακτήρισε στο μέγιστο τους κατοίκους τη συγκεκριμένη μέρα. Αυτή η εφαρμογή οργανώνεται ως ένα κατά προσέγγιση αυτοποιητικό σύστημα, διότι τα τρία ευρύτερα στοιχεία της (ο πύργος, το ερωτηματολόγιο κι οι κάτοικοι) αποτελούν ένα κλειστό δίκτυο επικοινωνίας και ανατροφοδότησης.

Βίντεο

Σε αυτή την ομιλία ο Neil Theise, παθολόγος- ηπατολόγος και ερευνητής της θεωρίας βλαστοκυττάρων, εξηγεί την πολυπλοκότητα και την αυτοποίηση και το πως σχετίζονται αυτές οι δύο έννοιες όχι μόνο με τον άνθρωπο μέσα στο σύμπαν αλλά και με το σύμπαν μέσα στον ίδιο τον άνθρωπο.

https://www.youtube.com/watch?v=5VmlECzoCCw

 

 

© 2023  AKMA .

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account