Ομάδα Οργανισμών

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: Πέτρος Πολυχρόνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ: Δημήτρης Τσούχλος, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος
ΔΙΑΡΚΕΙΑ (που και πότε):

Νοέμβριος ‘17-Μάιος ‘18, συνολικά 12 τρίωρες συναντήσεις,  18:30-21:30

10/11 (Χ), 24/11 (Χ), 8/12 (Χ), 12/1 (Κ), 26/1 (Χ), 9/2 (Κ), 23/2 (Χ), 9/3 (Χ), 23/3 (Χ), 20/4 (Κ), 4/5 (Κ), 18/5 (Χ)

(Χ)=ΑΚΜΑ - Χαλάνδρι, (Κ)=ΑΚΜΑ - Κολωνάκι

Eάν...

Είσαι ένας άνθρωπος που επιθυμεί να ανακαλύψει, απελευθερώσει και αξιοποιήσει περισσότερα από τα ταλέντα, τις ικανότητες και το δυναμικό του/της προκειμένου να θέσει και να πραγματοποιήσει υψηλότερους και προκλητικότερους προσωπικούς και επαγγελματικούς στόχους.

Tότε...

...το Σεμινάριο Οργανισμών του ΑΚΜΑ είναι εδώ να σε υποστηρίξει να αναδείξεις την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου και να πραγματώσεις όλα όσα θέλεις και μπορείς.

Η διαδρομή

Το Σεμινάριο Οργανισμών είναι ένας αυτοτελής κύκλος 12 συναντήσεων που ξεκινάει στα τέλη Οκτωβρίου και τελειώνει τον Μάιο. Μια συναρπαστική διαδρομή εμπειρίας και δράσης που διατρέχει 5 φάσεις –τα επονομαζόμενα 5Ε- όχι βέβαια πάντα με τη αυτή τη σειρά:

 1. Επίγνωση. Αντιλαμβάνομαι -ευρύτερα και βαθύτερα- τον εαυτό μου και τον τρόπο που σχετίζομαι με τον κόσμο γύρω μου.
 2. Ευθύνη. Αναλαμβάνω την προσωπική μου ευθύνη απέναντι στα πράγματα –κάτι όχι πάντα εύκολο.
 3. Επιλογές. Ανακαλύπτω ότι έχω και άλλους τρόπους και να κάνω -αλλά και να αντιληφθώ- τα πράγματα.
 4. Εμπιστοσύνη. Ανακαλύπτω, αποκαλύπτω και αξιοποιώ τα ταλέντα και τις δεξιότητες του πολύπλευρου εαυτού μου ενώ αποκτώ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες και τις δυνάμεις μου.
 5. Ενέργειες. Αποφασίζω πώς όλα τα παραπάνω θα τα βάλω σε εφαρμογή προκειμένου να πετύχω όλα όσα θέλω και μπορώ.

Υπάρχει βέβαια κι ένα 6ο Ε που αποτελεί προϋπόθεση για όλα τα προηγούμενα. Αλλά αυτό θα το ανακαλύψουμε μαζί στη διαδρομή.

 

Ο προορισμός

Η μεταμόρφωσή μας από έναν ηρωικό Αχιλλέα σε έναν πολυμήχανο Οδυσσέα.  Ένας σταδιακός μετασχηματισμός από τον δυναμικό, αλλά εντέλει τρωτό πολεμιστή στον εφευρετικό ταξιδευτή που πάντα βρίσκει τη κατάλληλη λύση. Εκείνη που και τον βοηθάει να φτάσει στον  προορισμό του και να απολαύσει το ταξίδι!

 

Οι συνταξιδιώτες

Η Ομάδα Οργανισμών αποτελείται από ανθρώπους από διαφορετικούς επαγγελματικούς κλάδους, σε διάφορες φάσεις ζωής, καριέρας και βαθμίδας ιεραρχίας. Ανθρώπους σε νέα ξεκινήματα ή κλεισίματα, σταυροδρόμια ή αδιέξοδα, εξέλιξη ή κρίση, πάντως σίγουρα σε κίνηση και αναζήτηση. Άτομα αρχικά άγνωστα μεταξύ τους που στην πορεία γίνονται μέλη μιας ενιαίας ομάδας, συνοδοιπόροι, εξερευνητές, εφευρέτες και ενίοτε φίλοι ζωής.

 

Οι "ξεναγοί"

O Δημήτρης Τσούχλος
Τσούχλος Α. Δημήτρης

Master Executive Coach & Organizational Developer (MSc)

Για πάνω από 20 χρόνια ο Δημήτρης ζούσε μια ‘διπλή ζωή’. Στη μία -ως υψηλόβαθμο διευθυντικό στέλεχος στο χώρο της διαφήμισης και της τηλεόρασης- ήταν ανταγωνιστικός, δυναμικός, εστιασμένος στο στόχο και το αποτέλεσμα. Στην άλλη -ως συνεργάτης του ΑΚΜΑ και εκπαιδευτής/συντονιστής ομάδων– ήταν υποστηρικτικός, υπομονετικός, εστιασμένος στη σχέση και τον άνθρωπο. Θεωρώντας ο ίδιος αυτά τα υλικά -τα ‘σκληρά’ και τα ‘μαλακά’- εντελώς ασύμβατα μεταξύ τους, κρατούσε τις δυο του αυτές ιδιότητες εντελώς ξεχωριστές. Ώσπου ανακάλυψε ότι τα υλικά αυτά όχι μόνο συνδέονται, αλλά ότι είναι αλληλοεξαρτώμενα και αλληλοσυμπληρούμενα.

Συνδυάζοντας τα διαπίστωσε ό,τι έχει την ικανότητα να βοηθάει Επιχειρηματίες, Στελέχη και Οργανισμούς να γίνονται η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους και να φτάνουν εκεί που θέλουν (και αρκετές φορές ακόμη μακρύτερα) παρά τις όποιες συνθήκες.

Τα τελευταία χρόνια είχε την ευκαιρία και τη χαρά να συνδεθεί και να ‘συνδέσει’ ανθρώπους από πολλούς Οργανισμούς όπως οι NOVARTIS, MEDTRONIC, EΛΠEN, OMEGA PHARMA, GAP, AMGEN, ΤΝΤ Skypak, L’OREAL, PROCTER & GAMBLE, SEB, BIC, BP, COCA-COLA 3E, MONDELEZ (KRAFT), OTE, ΟΤΕ TV, COSMOTE, ΓEΡMANΟΣ, ENEL, LAFARGE, DANONE, PHILIP MORRIS, ATHENS AIRPORT, INTRACOM, FIRST DATA, CITIBANK, PIRΑΕUS BANK, HYUNDAI, ΚΙΑ, VOLVO, MSPS, EΒΓA, ΔΩΔΩNΗ, EΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ, ΝΝ (ING), INTERAMERICAN, COSTAMARE, TECHNOMAR, FRANMAN, HSW, OCEAN GOLD, OΠΑΠ, ΕΕΔΕ, KEΘEA και άλλους.

Μέσα από αυτήν την πολυεπίπεδη και πολυεστιακή προσέγγιση διαπίστωσε ότι αυτό που τελικά οι Άνθρωποι και οι Οργανισμοί καταφέρνουν αναμιγνύοντας αυτά τα δυο υλικά, δεν είναι ότι παράγουν κορυφαία αποτελέσματα μόνο σ’ ένα μη μετρήσιμο επίπεδο –την επικοινωνία, τη συνεργασία και το εταιρικό ‘κλίμα’, αλλά και σ’ ένα πολύ απτό -την ανάπτυξη, το έσοδο και την κερδοφορία.

με 25 χρόνια εμπειρίας σε διευθυντικές (C-suite) θέσεις πολυεθνικών και ελληνικών εταιρειών, είναι απόλυτα προσηλωμένος στο να κατευθύνει επιχειρηματίες, στελέχη και οργανισμούς στο να φέρνουν καλύτερα αποτελέσματα.

O Βασίλης Χαραλαμπόπουλος
Χαραλαμπόπουλος Βασίλης MSc, CGP

Χαραλαμπόπουλος Βασίλης

Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα και αποφοίτησε από το Λύκειο Γλυφάδας το 1988.

Ο Βασίλης έχει 20 χρόνια εμπειρία στην θεραπεία εξαρτημένων ανθρώπων και οικογένειας και πάνω από 17 χρόνια εμπειρία στην θεραπεία ομάδας Σπούδασε συμβουλευτική ψυχολογία και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία. Η κλινική του εκπαίδευση ξεκίνησε σε μεγάλες μονάδες απεξάρτησης στη Μεγάλη Βρετανία στις αρχές τις δεκαετίας του 90. Το 1999 έφτασε να διευθύνει μια από τις παλιότερες και ιστορικότερες μονάδες απεξάρτησης και στην συνέχεια επιστρέφοντας στην Ελλάδα συνεργάστηκε με κάποιες από αυτές ως εξωτερικός επόπτης και επιβλέπον. Κατά την διάρκεια της θητείας του στην Αγγλία εκπαιδεύτηκε και στην διαχείριση (management) μονάδων ψυχικής υγείας.

Το 2002 μαζί με δύο ακόμα συνεργάτες του ίδρυσαν το Κέντρο Έρευνας Ανθρώπινων Συμπεριφορών που είναι η πρώτη ιδιωτική πρωτοβουλία στον χώρο της θεραπείας της εξάρτησης στην Ελλάδα.

Μαζί με το Κέντρο δραστηριοποιήθηκε στην Ελλάδα και στην Κύπρο σε δράσεις που αφορούσαν την πρόληψη, τη θεραπεία αλλά και την εκπαίδευση επαγγελματιών στον χώρο της εξάρτησης. Το 2008 βραβεύτηκε από τον Υπουργό Υγείας της Κύπρου για την συνολική προσφορά του στην εκπαίδευση και την πρόληψη στην Κύπρο.

Ο Βασίλης είναι κλινικά πιστοποιημένος θεραπευτής ομάδας, μέλλος της Αμερικανικής Εταιρείας Ομαδικής Θεραπείας (AGPA) και πιστοποιημένος θεραπευτής οικογένειας ,μέλλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Θεραπείας Οικογένειας (EFTA).

Το 2012 ολοκλήρωσε δεκαετή εκπαίδευση στο Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου με αντικείμενο την συστημική επιστημολογία και την εφαρμογή της στη θεραπεία οικογένειας και ομάδας. Εδώ και 4 χρόνια είναι μέλλος της θεραπευτικής ομάδας του Αθηναϊκού Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου ενώ παράλληλα συνεργάζεται με το ΑΚΜΑ στην εκπαίδευση και υποστήριξή οργανισμών .

Ο Βασίλης έχει πολύ στενή σχέση με την μουσική από όταν ήταν μικρό παιδί έχοντας έντονα ερεθισματα μέσα στο οικογενειακό του περιβάλλον. Από την ηλικία των 8 ετών ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του στο Εθνικό Ωδείο Γλυφάδας και μέχρι σήμερα σπουδάζει , συνθέτει και παίζει κιθάρα σε διάφορα επίπεδά και πλαίσια. Η μουσικότητα είναι πάντα μια αναπόσπαστη πλευρά του που τονίζετε μέσα στην θεραπευτική του δουλειά με τον Άνθρωπο."

με 20 χρόνια εμπειρίας στη θεραπεία και την ανάπτυξη ομάδων, είναι απόλυτα αφοσιωμένος στο να υποστηρίζει τη δημιουργία και την ανάπτυξη λειτουργικότερων σχέσεων ανάμεσα στους ανθρώπους τόσο σε επαγγελματικά όσο και σε οικογενειακά πλαίσια.

Και το ΑΚΜΑ, με 55 χρόνια παρουσίας στο χώρο της θεραπείας και της εκπαίδευσης, είναι απόλυτα δεσμευμένο στο να υποστηρίζει ανθρώπους να εξελίσσουν τον εαυτό τους και να ζουν μια ζωή με νόημα

Η αλληλεπίδραση των 3 αυτών ‘συστατικών’ αποτελεί και το σημείο συνάντησής μας με την ομάδα

 

Οδηγίες Ναυτιλλομένων

ΠΟΥ & ΠΟΤΕ

Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου (ΑΚΜΑ) τηλ: 210-9824147, mail: info@akma.gr

Οι συναντήσεις γίνονται στο ΑΚΜΑ Χαλανδρίου (Επιδαύρου 9) και στο ΑΚΜΑ στο Κολωνάκι (Παπαδήμα 2 & Δεινοκράτους).

Πότε: 1 έως 2 Παρασκευές το μήνα, 6:30μμ με 9:30μμ. Αναλυτικά οι ημερομηνίες των συναντήσεων: 10/11, 24/11, 8/12, 12/1, 26/1, 9/2, 23/2, 9/3, 23/3, 20/4, 4/5, 18/5

Πόσοι: Ο αριθμός συμμετεχόντων είναι από 12 έως 16 άτομα.

Ατομικές συνεντεύξεις: Πριν την έναρξη του προγράμματος όλοι οι συμμετέχοντες  έχουν μια συνάντηση με κάποιο από τα μέλη της συντονιστικής ομάδας προκειμένου τόσο εκείνος/η να ενημερωθεί για το σεμινάριο όσο και η συντονιστική ομάδα να βεβαιωθεί ότι θα του/της είναι χρήσιμο.

Με πόσα: Το κόστος όλου του κύκλου των 12 συναντήσεων είναι 960€ για εταιρικές συμμετοχές, 600€ για ατομικές. Υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης μέσω ΟΑΕΔ-ΛΑΕΚ 0,45 & υποτροφιών

Ερωτήσεις & δηλώσεις συμμετοχής: Αλεξάνδρα Λύγγρη 6972-955783  & omadaorganismwn@akma.gr

Η Θεματολογία

Κάποια από τα ερωτήματα που θα μας απασχολήσουν και φέτος στο Σεμινάριο Οργανισμών είναι:

 1. Πως θέτουμε και αποκρυσταλλώσουμε τους στόχους μας , πως ξεπερνάμε τα πολλά εμπόδια που υπάρχουν
  γύρω μας (και μέσα μας) και πως τελικά φτάνουμε να τους πετύχουμε;
 2. Πως διαχειριζόμαστε τις διαρκείς αλλαγές και την αβεβαιότητα του περιβάλλοντός μας χτίζοντας τόσο
  την ευελιξία όσο και την ανθεκτικότητα μας;
 3. Πως διαχειριζόμαστε και ηγούμαστε καλύτερα της ομάδας μας;
 4. Πως διαχειριζόμαστε και ηγούμαστε καλύτερα του εαυτού μας;
 5. Πως διαχειριζόμαστε αποτελεσματικότερα τον περιορισμένο χρόνο και τους πόρους που διαθέτουμε;
 6. Πως επικοινωνούμε αποτελεσματικότερα με τους συνομιλητές μας και πως προβάλουμε τα επιχειρήματά
  μας καλύτερα προκειμένου να τους πείθουμε;
 7. Πως δίνουμε και παίρνουμε ανατροφοδότηση με έναν τρόπο που να βοηθά τόσο στη δική μας ανάπτυξη όσο
  και την εξέλιξη των συνεργατών μας;
 8. Πως και εγώ και η ομάδα μου μπορούμε να είμαστε σε ένα διαρκή κύκλο εξέλιξης, ανανέωσης & καινοτομίας, οδηγώντας και όχι ακολουθώντας τη ροή των εξελίξεων;
 9. Πως ισορροπούμε τη λογική με τα συναισθήματα μας και το IQ με το EQ μας; Και τι προστιθέμενη αξία
  μπορεί να φέρει αυτή η ισορροπία και στο χώρο της εργασίας και στη ζωή μας;
 10. Πως οραματιζόμαστε και φτάνουμε στην κορυφή μας; Και –ίσως ακόμη πιο δύσκολο- πως παραμένουμε
  εκεί;
 11. Και φυσικά κάποια άλλα θέματα και ανάγκες που θα προκύψουν από την ίδια την ομάδα
Η Μεθοδολογία

Στο Σεμινάριο Οργανισμών δουλεύουμε μέσα από μια σειρά από συμμετοχικά, βιωματικά εργαλεία (tasks) που επιλέγονται και σχεδιάζονται από τους συντονιστές ανάλογα με τις ανάγκες της Ομάδας. Εργαλεία που ανήκουν σε πολλές σχολές (Συστημική, Ψυχόδραμα, Appreciative Inquiry, Solution Focus, NLP, κ.ά.) και αξιοποιούμενα μέσα από την Συστημική θεώρηση έρχονται να σκάψουν βαθιά, να βάλουν νέα θεμέλια και να βοηθήσουν τους συμμετέχοντες να αποσαφηνίσουν και να πετύχουν (ή/και να ξεπεράσουν) τους στόχους τους.

Οι συντονιστές πότε οδηγούν και πότε ακολουθούν την Ομάδα και δεν επιβάλλουν συμπεράσματα. Αντίθετα αφήνουν το χώρο για να αναδυθούν από την ίδια την Ομάδα, τα πλαισιώνουν με την απαραίτητη θεωρία και τα βοηθούν να αποκτήσουν δομή και οργάνωση. Η μέθοδος αυτή λέγεται διεργασία ομάδας και βασικός στόχος της είναι να σε μάθει να μαθαίνεις με ένα διαφορετικό τρόπο.

Τα Αποτελέσματα

Επειδή τα αποτελέσματα μπορείς να τα δεις μόνο εκ των υστέρων, θα προτιμούσαμε να σας μεταφέρουμε κάποια από αυτά που μας έγραψαν οι ‘απόφοιτοι’ των προηγούμενων ετών.

 

  Μια Βιωματική εκπαίδευση για να γίνουμε καλύτεροι επαγγελματίες. Για να γίνει αυτό δουλέψαμε εσωτερικά μας κομμάτια, αλλά μέσα από ασκήσεις και παιχνίδια. Και έτσι ήταν ευκολότερο και πολύ αποτελεσματικότερο.

  Είδα τις άλλες οπτικές γωνίες που υπάρχουν σε πράγματα ή καταστάσεις που θεωρούσα πως μόνο μια πλευρά υπάρχει.

  ΕμΒάθυνση, αυτογνωσία, όρια, αλλαγή.

  Κάτι ξεχωριστό και πολύ ιδιαίτερο. Ανακαλύπτεις πολλαπλές πλευρές του εαυτού σου, Βλέπεις πως σε Βλέπουν οι άλλοι αλλά και πως μπορείς εσύ να Βλέπεις τα ίδια πράγματα, εντελώς διαφορετικά από ότι έχεις συνηθίσει.

  Η λογική και τα συναισθήματα μπορούν να συνεργαστούν. Εντυπωσιακό.

  Με Βοήθησε πολύ ο τρόπος που γινόταν το σεμινάριο, ο συνδυασμός του Βιωματικού με την αντίστοιχη επιστημονική-θεωρητική τεκμηρίωση.

  Μαζί μαθαίνω καλύτερα.

  Ανατρεπτικό.

  Αυτό που έγινε ήταν μια αποκάλυψη για το πως οι αρχές της συστημικής μπορούν να έχουν ένα τόσο άμεσα θετικό αποτέλεσμα σε μια ομάδα (πρώην) αγνώστων.

  Αποκαλυπτικό – συναρπαστικό.

  Αναζωογονητικό.

  Τελικά όλες οι απαντήσεις Βρίσκονται μέσα μας.

  Συνειδητοποίησα ότι μπορώ να ξαναγράψω το αφήγημα μου, να αλλάξω τις συνήθειες μου να διαλέξω εγώ τον στόχο προς τον οποίο θέλω να πορευτώ.

  Αυτό που έγινε ήταν κάτι μοναδικό, που με έκανε να δω τα πράγματα αλλιώς

  Αν πήγαινα τον χρόνο πίσω θα ξαναρχόμουν σ’ αυτήν την ομάδα γιατί, μέσα από την δουλειά που έγινε, συνεχίζω τη ζωή μου αλλιώς. Κι αυτό το «αλλιώς» μου πάει κι έχει πολλά καλά στοιχεία, όχι μόνο για μένα και για τους συνεργάτες μου, αλλά και για την οικογένειά μου.

  Εμπειρία ζωής.

  Κάνει δουλειά! Και το καλύτερο είναι τα αποτελέσματα τα Βλέπεις εκεί που δεν το περιμένεις.

  Κατάλαβα τελικά πως είμαστε παντός καιρού, ικανοί να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έρχονται στο δρόμο μας, αφού γνωρίζουμε ότι έχουμε όλες τις απαντήσεις μέσα μας, αλλά και ότι έχουμε απευθείας πρόσΒαση στη σημαντική σοφία τη δική μας αλλά και της ομάδας μας.

  Oops we did it again! Ευχαριστώ!

 

Φυσικά είναι στο χέρι του καθενός να αξιοποιήσει την εμπειρία με το δικό του μοναδικό τρόπο.

Sharing is love